De Vlaamse Regering stelt het GRUP Oosterweelverbinding voorlopig vast
05-04-2014
Een volgende stap in de richting van een leefbare en veilige mobiliteitsoplossingDe Vlaamse Regering stelt het GRUP Oosterweelverbinding voorlopig vast en voorziet milderende maatregelen en flankerend beleid op.
Op vrijdag 4 april heeft de Vlaamse Regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de Oosterweelverbinding voorlopig vastgesteld. Deze beslissing is de volgende stap in de realisatie van het project nadat de Vlaamse regering op 14 februari gekozen had voor het Oosterweel-tracé. Zij engageert zich er ook toe om alle milderende maatregelen en flankerend beleid vermeld in het plan-MER, in beleidsbeslissingen om te zetten.
Op basis van een zeer zorgvuldige afweging van de resultaten van de verschillende onderzoeken, met name de milieueffectenrapportage (Plan-MER), de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA), het ruimtelijke veiligheidsrapport, het tunnel- en wegenveiligheidsrapport, koos de Vlaamse Regering op 14 februari voor het Oosterweeltracé als 3de Scheldekruising. Uit deze studies bleek dat het Oosterweeltracé de beste keuze was voor meer leefbaarheid, een grotere verkeersveiligheid en een betere mobiliteit in de Antwerpse regio.
Vandaag zet de Vlaamse Regering een volgende stap in de procedures tot de realisatie van de Oosterweelverbinding: de voorlopige vaststelling van een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan om de tunnelversie van de Oosterweelverbinding stedenbouwkundig vergunbaar te maken.
GRUP Oosterweelverbinding
Het bestaande GRUP Oosterweelverbinding uit 2006 is op Linkeroever voor een groot deel ongewijzigd gebleven. Dat ongewijzigde deel werd dan ook behouden. Het nieuwe plan omvat enkel Rechteroever en de beperkte wijzigingen op Linkeroever. Het nieuwe GRUP moet toelaten op Rechteroever de tunnelversie van de Oosterweelverbinding te realiseren, het viaduct van Merksem af te breken en er de Ring in te sleuven en het Albertkanaal te ondertunnelen.
Volgende stappen : infomomenten en openbaar onderzoek
In april en mei worden tien infomomenten georganiseerd rond de plannen van de Oosterweelverbinding. In negen Antwerpse wijken en in Zwijndrecht kunnen bewoners kennismaken met de specifieke plannen voor hun buurt. Tijdens de infosessies wordt in detail uitgelegd wat de Oosterweelverbinding verandert voor de wijken en Zwijndrecht. Geïnteresseerden krijgen de kans om al hun vragen over de Oosterweelverbinding voor te leggen. De inwoners zullen daarvoor uitgenodigd worden.
Het gaat om de volgende Antwerpse wijken en Zwijndrecht:
Linkeroever
Eilandje
Dam
Antwerpen-Noord
Luchtbal
Merksem
Borgerhout
Deurne-Noord
Algemeen infomoment voor overige wijken van Antwerpen
Zwijndrecht
Vanaf eind volgende week zullen alle plannen online ingekeken kunnen worden, waarna het openbaar onderzoek zal starten. Tot en met 15 augustus krijgt iedereen de kans om eventueel een bezwaar in te dienen. Nadien zal de Vlaamse Regering de bezwaren evalueren en het GRUP eventueel aan passen, waarna het definitief vastgesteld kan worden.
Milderende maatregelen en flankerend beleid
Het aanleggen van nieuwe infrastructuur heeft een impact op de omgeving. In het Plan-MER werden door de deskundigen milderende maatregelen en flankerend beleid vermeld die deze impact milderen. De Vlaamse regering keurt deze milderende maatregelen en flankerend beleid goed en engageert zich ertoe om al het nodige te doen om de uitvoering ervan te garanderen. De ruimtelijk vertaalbare maatregelen werden bovendien verankerd in het nieuwe GRUP.
De maatregelen die in het project Oosterweelverbinding verwerkt kunnen worden, zijn hieraan toegewezen. Ze worden uitgevoerd binnen het budget dat de Vlaamse regering in haar beslissing van september 2010 heeft bepaald voor de realisatie van de Oosterweelverbinding. Zo is er onder meer voorzien in een meerkost van 12 miljoen euro voor bijkomende geluids- en visuele buffering en een extra 5 miljoen euro voor een extra afzuiging en schoorsteen ter hoogte van de tunnelmond aan de Oosterweelknoop. Deze bijkomende maatregelen komen bovenop de al ruime voorzieningen in het project op het vlak van geluidshinder en luchtkwaliteit.
Maatregelen die niet voorzien zijn binnen het project Oosterweelverbinding, worden opgevangen binnen de eigen kredieten van De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer. Zo is beslist dat De Lijn 6 miljoen euro zal voorzien op haar eigen kredieten voor de aanleg van traminfrastructuur ter hoogte van de Park & Ride Blancefloerlaan en het inzetten van tramstellen met een hogere capaciteit. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal 3 miljoen euro voorzien voor de aanleg van een gelijkvloerse Park & Ride Blancefloerlaan en bijkomend 1 miljoen euro voor een aantal verkeerstechnische inrichtingen (lichtenregeling, bebording,…) ter ontrading van sluipverkeer door de woonkernen van Zwijndrecht en Linkeroever.
Met deze beslissing garandeert de Vlaamse regering de uitvoering van de milderende maatregelen en het flankerend beleid resulterend uit het Plan-MER.
Alle info:
Op de website www.hoevlothet.nu is alle beschikbare informatie voor iedereen toegankelijk en kunnen rechtstreeks vragen gesteld worden.
Via de website http://www.vlaanderen.be/nl/masterplan2020 staan nog steeds alle bestaande studies ter beschikking.
Het voorlopig vastgesteld GRUP kan geraadpleegd worden op de website http://www.ruimtevlaanderen.be/ .