De Vlaamse regering en Marleen Temmerman: samen voor één strijd
07-06-2012
Minister-president Peeters feliciteert professor Marleen Temmerman met haar benoeming bij WHO . De Vlaamse regering en professor Marleen Temmerman: samen voor één strijd
MInister-President Kris Peeters feliciteert professor Marleen Temmerman met haar benoeming tot directeur van het departement voor “Reproductive Health and Research” (RHR) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Hiermee wordt zij de hoogst geplaatste Belg werkzaam binnen de Wereldgezondheidsorganisatie.
“Deze benoeming geeft niet enkel de internationale erkenning voor het werk van onze Vlaamse wetenschapper weer, maar geeft professor Temmerman de mogelijkheid om haar baanbrekend werk op het vlak van reproductieve gezondheid en bestrijding van kind- en moedersterfte verder te zetten”, aldus minister-president Peeters.
Samen met professor Temmerman ijvert Vlaanderen om de sociale, economische en gezondheidsproblemen die in vele regio’s ter wereld nog steeds gepaard gaan met seksualiteit, zwangerschap en geboortes, te verminderen. Iedere anderhalve minuut sterft er op onze planeet een vrouw tijdens de bevalling. In de meerderheid van de gevallen is dit door betere begeleiding en toegang tot de juiste medicatie perfect te vermijden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 99% van deze sterfgevallen zich in ontwikkelingslanden voordoen.
Vlaanderen is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste sponsors van het RHR- departement van de WHO. Maar ook door het ter beschikking stellen van internationaal gewaardeerde technische expertise, draagt Vlaanderen bij tot kwaliteitsvolle en betaalbare begeleiding bij één van de kostbaarste maar ook kwetsbaarste aspecten van het menselijk leven: een verantwoordelijke en bevredigende beleving van de menselijke seksualiteit, al dan niet gekoppeld aan de voortplanting.
“Wij wensen professor Temmerman alle succes bij de grote uitdaging die haar wacht in Genève. Ze mag zich daarbij verzekerd weten van onze blijvende steun”, benadrukt minister-president Peeters.
Vlaanderen en het WHO - departement Reproductive Health and Research
Het Departement RHR richt zich in eerste instantie op thema’s als het promoten van familieplanning, het verbeteren van gezondheid van moeders en zuigelingen, het voorkomen van onveilige abortus, het controleren van seksueel overdraagbare infecties, en tot slot op gender, reproductieve rechten, seksuele gezondheid en adolescentie. Onder dit departement valt het “Speciale Programma voor Onderzoek en Ontwikkeling op vlak van Reproductieve Gezondheid”. Vlaanderen is de vijfde grootste donor van dit speciale programma, en maakt deel uit van de bestuursraad.
Vlaanderen steunt momenteel belangrijk onderzoekswerk rond zwangerschapsbegeleiding in Mozambique, Malawi en Zuid-Afrika, gecoördineerd door het RHR-departement (programma van 4,5 miljoen euro over 5 jaar). Vanaf dit jaar wordt er ook een belangrijke aandeel voor de algemene werking van het departement bijgedragen door Vlaanderen. (jaarlijks 750.000 euro).
Voor meer informatie over deze steun kan men de Vlaamse ODA-rapporten raadplegen op www.iv.vlaanderen.be/publicaties