De treinen reden nooit zo traag
09-10-2013
2010 was hét rampjaar inzake stiptheid. Na een lichte verbetering de afgelopen jaren gaat het in 2013 opnieuw bergaf. Zo erg zelfs dat de stiptheidsgraad tot op vandaag met 87% slechter is dan op het zelfde moment in 2010 (87.7%). Bovendien is het aantal afgeschafte treinen onrustwekkend hoog. Als er niets verandert, klokken we 2013 af op bijna 30 000 afgeschafte treinen. In vergelijking, in 2007 waren dit er nog maar de helft zoveel en in het rampjaar 2010 ‘slechts’ 25 000.
Voor CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh is de maat vol: “Het succes en de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer staat of valt met de stiptheid. Reizigers worden te vaak geconfronteerd met vertragingen en afgeschafte treinen. Dit kan niet langer”. Van den Bergh wil dat de stiptheidsmanagers van de NMBS-Groep uitleg komen geven in de Kamercommissie Infrastructuur.
Die stiptheidmanagers werden in het leven geroepen naar aanleiding van een stiptheidsplan dat in 2011 werd goedgekeurd door de raden van bestuur van Infrabel en de NMBS. Dit plan bevatte meer dan honderd maatregelen die de stiptheid van de treinen "op korte en middellange termijn" moesten verbeteren. Het kostte 563 miljoen euro en had tot doel een stiptheidsgraad van 90% te bereiken in 2015.
Jef Van den Bergh: “Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat dit doel zal gehaald worden. Het is belangrijk dat het parlement samen met de reizigersorganisaties de druk op de ketel houdt zodat de treinen stipter gaan rijden. Wij willen vernemen wat er fout is gelopen maar vooral wat men zal ondernemen om de stiptheid op korte termijn drastisch te verbeteren.”