De Ring in stroomversnelling
25-10-2013
De jongste weken gebeurden er weer verschillende ongevallen op de Ring rond Brussel in volle spits. Jammer genoeg is dit schering en inslag. Alleen al op de buitenring vonden er vorig jaar bijna 500 hinderincidenten plaats.
Vlaams-Brabants volksvertegenwoordiger Karin Brouwers is dan ook opgetogen over de beslissing van de Vlaamse Regering met betrekking tot de optimalisatie van de Ring rond Brussel.
Brouwers meent dat in de eerste plaats de verkeersveiligheid drastisch verhoogd moet worden. Complexe weefbewegingen liggen mee aan de oorzaak van de talrijke ongevallen op de Ring.
In de tweede plaats kampt de Ring met de grootste filezwaarte in Vlaanderen. Dit brengt niet alleen een verhoogde uitstoot mee (20 % meer CO2 en 25% meer fijn stof dan van rijdende voertuigen), maar ook sluipverkeer in de omliggende gemeenten. Hun burgemeesters zijn al lang vragende partij voor een vlottere doorstroming op de Ring!
In 1997 reeds werd in het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen een oplossing naar voren geschoven door het voorstel om doorgaand en lokaal verkeer te scheiden op de Ring.
In mei 2011 nam het Vlaams parlement op initiatief van Karin Brouwers een resolutie aan over de aanpak van het mobiliteitsprobleem in de regio van Vlaams-Brabant en Brussel. Ook CD&V Vlaams-Brabant pleitte in juni 2011 voor een sterke multimodale aanpak van de grootste mobiliteitsknoop in Vlaanderen met als cruciaal element de optimalisatie van de Ring.
Gedurende de laatste 5 jaar werden er verschillende procedures1 afgewerkt waarin allerlei varianten (parallelwegen, dubbeldeks, tunnel onder Brussel,…) werden onderzocht. Op basis hiervan nam de Vlaamse regering vandaag een afgelijnde en gefundeerde beslissing, waardoor het dossier van de Ring nu in een stroomversnelling kan komen.
Er wordt gekozen voor een parallelstructuur, en de variant met ontzien van Laarbeekbos. Het voorontwerp kan nu verder worden uitgewerkt in functie van het verdere vergunningstraject. Voor de zone Noord zal dit gebeuren in overleg met het Brussels Gewest.
Karin Brouwers: “Bij de verdere afhandeling van de procedures moeten de mobiliteitseffecten van alle mogelijke grootschalige ontwikkelingen rond de Ring blijvend meegenomen worden. Ik denk aan Uplace, het project op de Heizel en het stadion in Grimbergen.”
Vorige week besliste de Vlaamse regering reeds om voor de zone Zaventem 98 miljoen te willen investeren als PPS-project in samenwerking met Via-Invest.
Karin Brouwers: “Nu de kogel door de kerk is, moet snel werk gemaakt worden van de nog resterende procedures. Verder uitstel is in elk geval geen optie meer. Elk verkeersslachtoffer is er één teveel en de economische en ecologische kost van de files mag niet langer oplopen.”
Tegelijk moet even hard verder gewerkt worden aan de uitbouw van een fiets-GEN en de verbetering van het openbaar vervoersnetwerk2in de regio rond Brussel. Ook rekeningrijden zal in de toekomst onvermijdelijk meespelen in dit verhaal.
Tenslotte vraagt Karin Brouwers dat de regering het hele pakket aan multimodale maatregelen in een tijdstabel giet om de timing te verduidelijken.
1 Plan MER, mobiliteitsstudie, strategisch MER en Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse.
2 Een beslissing over de trams in Vlaams-Brabant wordt in het vooruitzicht gesteld