DE PAUW: “Moeten er nog kasseien zijn?”
Brussels CD&V-fractievoorzitter Brigitte De Pauw heeft ernstige vragen bij wat zij de “kasseienfolie” noemt. “In Brussels duiken overal opnieuw kasseien op. En hoewel dit kan bijdragen aan het creëren van een soort historische sfeer heeft dit ook een heleboel nare gevolgen”, aldus De Pauw. De voetganger wordt in het mobiliteitsbeleid van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering centraal geplaatst – terecht. Iedereen die zich verplaatst, is immers op minstens één onderdeel van zijn of haar traject wel voetganger. Bovendien is het de meest duurzame manier van mobiliteit.
De Pauw: “Belangrijk bij de inrichting van de openbare ruimte is de verhoging van het comfort van de voetganger. Dit heeft niet alleen te maken met brede en vrije en verlichte voetpaden, maar ook met zitbanken, een goede wegaanduiding en een aangenaam wegdek. Banken geven minder mobiele mensen de mogelijkheid even uit te rusten en hun traject in te delen in kortere, overbrugbare deeltjes. Oudere mensen of personen met een handicap of in revalidatie kunnen hierdoor mobiel blijven.”
De Pauw: “De laatste jaren is de kassei weer in volle opmars. Bolle kasseien – ook wel kinderkopjes genaamd – veroorzaken een reeks ongemakken: meer geluidsoverlast bij gemotoriseerd vervoer; een verhoogd risico op struikelen bij voetgangers in het algemeen en senioren in het bijzonder; bijzondere gladheid bij ijzel en sneeuwweer. Bovendien kijken voetgangers door de grotere risico’s meer naar de grond dan rondom zich, hetgeen zowel de verkeersveiligheid vermindert als de kansen van handelaars hun waren aan te prijzen via hun etalage. Voor fietsers zijn kasseien ook niet hun grootste vriend en voor rolstoelgebruikers is het al helemaal een nachtmerrie – en over vrouwen met naaldhakken zullen we het zelfs niet hebben.”
Brigitte De Pauw kaart dit probleem binnenkort aan in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Ze wil duidelijke richtlijnen rond het gebruik van kasseien en een eenduidig kader voor de gemeentes.
Bovendien pleit ze nogmaals voor meer zitbanken en straatplannen. “In vele steden staan er straatplannen waarop met een cirkel wordt aangegeven wat binnen de vijf minuten te voet bereikt kan worden. Kunnen we dit ook niet in ons gewest introduceren? Het heeft immers naast een oriënterende/informerende functie ook nog de mogelijkheid bij te dragen aan de modal shift in de richting van de actieve vervoersmodi.”, aldus De Pauw.