De mobiliteitskaart is hét Fileidee
24-02-2014
17km tramlijnen, 1750km fietspaden, verhoogde bruggen over het Albertkanaal om de transportcapaciteit over water te verhogen, honderden km herstelde autowegen, weggewerkte missing links … Nooit eerder werd zoveel geïnvesteerd in mobiliteit.
Maar dat verhindert niet dat er steeds meer auto’s en vrachtwagens bijkomen, en dat heel wat noodzakelijke infrastructuurprojecten niet van vandaag op morgen zijn gerealiseerd. Ook de 3de Scheldekruising of de optimalisatie van de Brusselse ring zullen niet plots alle mobiliteitsproblemen in Vlaanderen oplossen.
Daarvoor is tegelijk een mentaliteitswijziging bij de weggebruiker nodig.
Wist je dat 2/3 van de Vlamingen zelfs de auto nemen voor verplaatsingen van minder dan 3 km?
Om in dialoog met honderden weggebruikers op zoek te gaan naar bijkomende verbeterpunten, startte Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk de Kort afgelopen herfst met Fileidee.
Met de Fileideebus werden 3 succesvolle contactmomenten georganiseerd op carpoolparkings gelegen rond Antwerpen en Brussel. In 1 maand tijd bereikte de actie bijna 40.000 mensen via Twitter en Facebook. In totaal werden meer dan 600 ideeën verzameld, waarover naar hartenlust werd gediscussieerd. Het ene idee bleek al creatiever dan het andere. Minister van mobiliteit en openbare werken Hilde Crevits koos uiteindelijk de mobiliteitskaart van Philip De Pauw als topidee.
“Met de mobiliteitskaart kan je zonder praktische beslommeringen gebruik maken van alle verschillende vervoersvormen. Je beslist volledig zelf waarop je op welk moment beroep wil doen. Autodelen, fietsdelen, een parkeerplaats, treinticket, taxi, tram of bus, … Ze worden allemaal met dezelfde kaart betaald. Gebruiksgemak verzekerd,” licht Philip De Pauw zijn voorstel – waarvoor hij de inspiratie haalde in Nederland – toe.
“Zo’n kaart kan in combinatie met het mobiliteitsbudget en een verkeerssturende fiscaliteit, de drempel verlagen om voor een andere manier van transport te kiezen, en de wagen aan de kant te laten,” verklaart minister Crevits haar keuze, “die gedragswijziging is een noodzakelijke aanvulling op de optimalisering van onze infrastructuur, willen we tot duurzame mobiliteitsoplossingen komen.”
De mobiliteitskaart inbegrepen, werden de 10 meest tot de verbeelding sprekende inzendingen gebundeld in een inspirerend fotoboekje. Dat moet mensen verder bewust maken en ertoe aanzetten mee te blijven denken. Nieuwe ideeën kunnen nog steeds gepost worden op de Fileidee-Facebookpagina. Die blijft actief.
“De oplossing voor ons mobiliteitsprobleem ligt niet alleen in performante infrastructuur,” onderstreept initiatiefnemer Dirk de Kort, “het gaat ook en vooral over de keuzes die we maken om ons te verplaatsten. Met Fileidee willen we mensen blijven aanzetten om mee te denken over de mobiliteit van de toekomst. De oplossingskiem ligt bij onszelf.”
Op deze pagina kan je het Fileidee-fotoboekje downloaden in lage resolutie.Ontvang je graag een gedrukt exemplaar? Mail dan naar dirk.dekort@vlaamsparlement.be.