De Lijn worstelt met vertraging in steden.
22-09-2010
Reeds 44 haltes van De Lijn zijn uitgerust met realtime-informatieborden en er worden er op korte termijn 18 nieuwe gepland. En dit is nog maar het begin van een project waarbij in de komende jaren 750 belangrijke haltes zullen worden uitgerust met dergelijke borden. Ze geven de reiziger zwart op wit aan wanneer de bus of de tram aankomt. Ook waar deze borden niet beschikbaar zijn, weet De Lijn echter perfect welke bus vertraging heeft via haar dispatching-systeem. Deze metingen worden bijgehouden in het kader van de rittijd-analyses.
Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers vroeg bij minister van Mobiliteit, Hilde Crevits, de cijfers op.
In 2009 waren er 257.131 ritten of 2% van het totaal aantal ritten met een vertraging aan de eindhalte. Al bij al een zeer goed resultaat [1].
Het verhaal is echter niet eenduidig positief. In de steden staat De Lijn voor gigantische uitdagingen. De grootste vertragingen worden namelijk opgelopen in de piekuren in de congestiegevoelige gebieden rond de grote steden. Ook slechte weersomstandigheden en verkeersongevallen spelen uiteraard een rol.
Minister Crevits geeft aan dat de rittijden worden aangepast daar waar de vertragingen systematisch te groot zijn. Door de reiziger degelijk te informeren, wordt al te veel frustratie vermeden.
De analyse van de meer dan 250.000 ritten met vertraging moet volgens Karin Brouwers uitmonden in gerichte investeringen in doorstromingsmaatregelen zoals vrije busbanen, uitstulpende haltes, verkeerslichtenbeïnvloeding, bussluizen, aangepaste signalisatie en een strikte handhaving. Zowel de reizigers als de chauffeurs zijn immers gebaat bij een zo groot mogelijke stiptheid.
Karin Brouwers roept de steden en hun randgemeenten op om hiervoor positief samen te werken met De Lijn en reeds geplande investeringen versneld uit te voeren. Ter voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 wil Karin Brouwers dat De Lijn werk maakt van een memorandum (voor) openbaar vervoer op maat van elke stad. Daarin stelt De Lijn een reeks suggesties voor om de doorstroming in de stad te verbeteren. Dit moet resulteren in een vernieuwde en nog meer doorgedreven concrete aanpak van de knelpunten die de vertragingen veroorzaken in een stedelijke omgeving.