De Lijn moet structurele problemen aanpakken
26-05-2009
Johan Sauwens waarschuwt de Lijn voor te luid hoerageschreeuw. Hij roept op tot maatregelen die De Lijn weer structureel gezond maken.
Uit het jaarverslag van De Lijn blijkt dat de verhouding tussen de ontvangsten t.o.v. de kosten (dekkingsgraad) sinds 1999 gehalveerd is tot 15%. De Lijn wordt op deze manier bijna volledig afhankelijk van de overheidsdotaties of exploitatiesubsidies. Die zijn gestegen van 311 miljoen euro in 1999 tot 850 miljoen euro in 2009 (×2,73).
Intussen stegen de kosten per aangeboden voertuigkilometer van 3,18 euro in 1999 tot 4,07 euro in 2007 (+28%). De Waalse Vervoersmaatschappij (TEC) noteerde in 2006 een stijging van slechts 12%, namelijk 3,83 euro. Met andere woorden: de Lijn kampt met een structurele problematiek van te sterk stijgende kosten en de te lage inkomsten. Daardoor moet ook de Vlaamse belastingbetaler elk jaar steeds weer geld toesteken aan De Lijn.
CD&V hoopt dat in de nieuwe beheersovereenkomst met De Lijn de nodige maatregelen voorzien worden om de maatschappij opnieuw structureel gezond te maken. Het huidige aanbod in de basismobiliteit en netmanagement moet grondig herbekeken worden. De door het Vlaams Parlement gevraagde externe doorlichting is meer dan nodig.
Ook pocht De Lijn dat ze in 2008 meer dan een half miljard reizigers heeft vervoerd. Dit is erg overdreven en drijft op eigen berekeningen. De toename zit vooral bij de abonnementen. In 2008 gebeurde 78% van het aantal geraamde verplaatsingen met een abonnement, in 1999 was dit 54%. Liefst 96% van de toename van het aantal reizigers zit bij de abonnementen en een groot deel van de toename van aantal abonnementen is te verklaren door gratis of aan sterk verlaagde prijzen bezorgde abonnementen.
De forfaitaire toerekening van het aantal ritten per abonnement gebeurt aan de hand van volgende regel: 90 per maand voor de abonnementhouder die in de stad woont en 52 per maand voor anderen. Op die manier komt men aan 508 miljoen reizigers. Dit is ontzaglijk hoog in vergelijking met andere openbare vervoersmaatschappijen. Deze redenatie dateert uit de tijd dan een abonnement nog erg duur was en pas rendeerde wanneer je er heel veel ritten mee deed.
Aantal reizen per maand voor abonnementen
Stad
Streek
De Lijn
90
53
NMBS
40
40
Nederland (a)
47 à 51
43 à 44
MIVB (b)
28 à 55
n.v.t.
(a) op basis van z.g. WROOV-plus onderzoek 2000-2001; stad = zeer sterk stedelijk en sterk stedelijk gebied; streek = weinig stedelijk en niet stedelijk gebied
(b) Coëfficiënten worden opgemaakt en jaarlijks geactualiseerd op basis van onderzoek uitgevoerd door een extern studiebureau; de "28" betreft gratis abonnementen voor 6-12- jarigen.
Indien men de parameters zou hanteren van de veel duurdere, Nederlandse abonnementen, komt men tot verrassend andere cijfers: Vlaanderen kent geen 508 miljoen, maar 374 miljoen reizigers. De Vlaamse verkeersmaatschappij kan dus best wat meer bescheidenheid aan de dag leggen voor ze zich, op basis van eigen (foute) berekeningen, tot Europees kampioen verklaart.