In een interview met Het Laatste Nieuws komt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vandaag terug op het fel besproken onderzoek van Unia eerder deze week. Ze doet daarbij ook haar visie op onderwijs uit de doeken en vertelt welke belangrijke rol taal hierin speelt.
De lat moet en gaat omhoog. Taal is alles.
Over het onderzoek van Unia spreekt minister Crevits duidelijke taal: "Ik ontken niet dat er ongelijkheid in ons onderwijs bestaat en dat we dat moeten bestrijden. Wat mij wel stoort aan die studie - die maar onderzoek deed tot 2014 - is dat Unia zwijgt over de waslijst aan hervormingen die deze regering heeft doorgevoerd om dat aan te pakken. De focus ligt daarbij sterk op taal, omdat dit de voornaamste bron van ongelijkheid is.”
De minister verwijst hierbij onder andere naar de nieuwe eindtermen waarbij basisgeletterdheid Nederlands een vereiste is en de extra middelen voor taaltrajecten in het kleuteronderwijs. Maar ook concrete projecten zoals scholen waar ouders van kleuters om 16u een halfuurtje in de klas komen om dezelfde begrippen te leren als hun kleuters, zodat ze thuis beter kunnen communiceren. Of ‘Colombus’, een digitaal platform waarmee vijfde- en zesdejaars op basis van hun kennis en interesses advies krijgen over opleidingen die bij hen passen.
Deze inzet op kennis van het Nederlands hangt ook nauw samen met de daling van leesvaardigheid in Vlaanderen. “We moeten een kat een kat noemen: dat gaat vooral over jongeren die thuis geen Nederlands spreken. Ik onderschrijf volledig wat Oeso-expert Dirk Van Damme zegt: er is de voorbije jaren te weinig aandacht gegaan naar taal. Maar zoals ik al aantoonde: we werken hard om het tij te keren."
“Het is wetenschappelijk bewezen dat als je lage verwachtingen hebt, een kind zich gaat richten naar die lagere verwachtingen”, gaat minister Crevits verder. “Dat is een kapitale fout. Ik zeg dus: de lat moet hoger. Taal is alles.”
Je leest het volledige interview vandaag in Het Laatste Nieuws.