Uit een nieuwe studie van de KU Leuven en UAntwerpen blijkt dat de koopkracht in ons land gestegen is met 5,2 procent. Deze studie nam het beleid van de regering onder de loep en we kunnen terecht trots zijn op het voorlopige resultaat: 205.000 extra jobs, de werkloosheid die daalt met 20 procent en de vacatures die zijn gestegen met 80 procent. Maar we mogen ons nog niet te fel op de borst kloppen. Het werk is nog niet af. De levenskwaliteit van eenieder blijven verbeteren, is en blijft voor ons een absolute prioriteit.
Kris Peeters: Met nu zo'n 205 000 extra jobs en een werkloosheidsgraad die op het laagste peil staat in deze eeuw, kunnen we puike resultaten voorleggen. Door de hervorming van de tax shift vormden we de historische loonkostenhandicap om tot een voorsprong tegenover onze buurlanden.
Economische groei met sociale vooruitgang. Meer jobs en koopkracht voor iedereen. Dat was het doel van onze partij bij de start van de regeringen. Omdat het de enige manier is om de toekomst voor te bereiden. Het is een evenwichtig en realistisch verhaal, en een doel waaraan we telkens verder werken. En de resultaten? Die zijn er.
“Gaan werken levert almaar meer op vergeleken met niet werken.” (De Standaard)
Meer mensen aan de slag krijgen was het devies, want dat betekent meer inkomen, een stevige financiering van de sociale zekerheid, en de kans om de belastingen voor iedereen wat te laten dalen. En daar zijn we voluit voor gegaan. Deze regering zet met minister van Werk Kris Peeters heel sterk in op het creëren van nieuwe jobs. Op dit moment staat de teller op zo’n 205 000 bijkomende jobs. Dankzij de verschillende maatregelen die we genomen hebben, slagen we er beter in dan vroeger om economische groei om te zetten in nieuwe jobs.
CD&V is er immers van overtuigd dat mensen aan een job helpen niet enkel de beste manier is om de koopkracht te verhogen, maar bovendien ook de sterkste remedie tegen armoede is. Een job uitoefenen heeft daarnaast ook een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. En ook zij die niet werken kunnen we beter helpen en ondersteunen dankzij de bijdragen aan de sociale zekerheid van mensen die werken.
Naast meer jobs zorgen we er ook voor dat mensen meer overhouden op het einde van de maand. Dankzij de taxshift zijn alle nettolonen namelijk gestegen. Zo gaat iedereen erop vooruit en dan vooral de lage en middenlonen. Een minimumloon zelfs met 145 euro netto per maand.
Daarnaast zijn ook de uitkeringen verhoogd: een gezinshoofd met een leefloon heeft op 3 jaar 165 euro per maand extra. Dat is 15 procent extra. Een gezinshoofd met een minimumpensioen heeft er 152 euro per maand bij. Dat is 11 procent.
“Volgens de onderzoekers stijgt de koopkracht van het gemiddelde Belgische gezin tussen 2014 en 2020 met 5,2 procent. Dat is het gevolg van de taxshift, met daarin onder meer de verhoging van de forfaitaire aftrek voor beroepskosten, het afschaffen van het 30 procent-tarief en het verhogen van de belastingvrije som.” (De Standaard)
Daarnaast investeren we ook in goede, gestructureerde sociale uitgaven zoals de pensioenen, de gezondheidszorg en arbeidsongeschiktheid. Deze uitgaven zijn deze legislatuur met 16 miljard gestegen. We geven een duwtje in de rug aan diegenen die vooruit willen en kunnen, maar we laten niemand achter. Daarom leveren we extra inspanningen om mensen die het moeilijker hebben te ondersteunen en vooruit te trekken. Een sterk sociaal beleid blijft dan ook cruciaal.
Wouter Beke verduidelijkte op 29/11 ook in Terzake hoe de regering daar werk van heeft gemaakt.