De klimaatcrisis is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Wateroverlast, overstromingen, droogte en hittegolven tonen aan dat klimaatverandering ook in Vlaanderen niet langer een ver-van-mijn-bedshow is. Hoe dan ook zal de impact van de klimaatverandering zich de komende jaren nog sterker manifesteren, zowel op ecologisch, economisch als sociaal vlak. Het is belangrijk te beseffen dat de strijd tegen klimaatverandering er ook een is voor een gezondere leefomgeving, met zuivere lucht, propere rivieren, zuivere bodems en meer biodiversiteit.
De oplossingen om dit te bereiken liggen vaak al binnen handbereik. De kennis en kunde is nu reeds in grote mate aanwezig om de klimaatuitdaging tot een goed einde te brengen. Indien we allen samenwerken kunnen we de ergste gevolgen van de klimaatontregeling nog vermijden. Het is dan ook essentieel dat we de oorzaken, in eerste instantie de verbranding van fossiele brandstoffen, zo snel mogelijk aanpakken om verdere schade te voorkomen (mitigatie). Even belangrijk is het om te blijven investeren in manieren om ons tegen nu al onvermijdelijke klimaatverandering te beschermen (adaptatie).
Anderzijds zullen ook bepaalde gewoontes in vraag moeten worden gesteld: moeten we nog wel elke dag (runds)vlees eten? Kunnen we de wagen niet wat vaker laten staan en korte verplaatsingen met de fiets afleggen? Waarom nemen we niet eens de (nacht)trein, in plaats van een vervuilende korte afstandsvlucht?
Als christendemocraten stellen we de mens centraal in dit verhaal. We zijn solidair met onze directe naasten en met mensen elders op deze aarde, maar ook met de mensen die na ons komen. Het is namelijk onze plicht om onze gemeenschappelijke thuis in een goede staat over te dragen aan de volgende generaties. We beseffen evenwel dat niet iedereen dezelfde mogelijkheden heeft om evenveel bij te dragen in de strijd tegen klimaatverandering. We geloven wel dat iedereen naar eigen vermogen en verantwoordelijkheid, zijn deel kan doen. De lusten en lasten van de klimaattransitie moeten daarom eerlijk verdeeld worden.
In onze zoektocht naar oplossingen verzetten we ons tegen gemakzuchtig fatalisme, maar ook tegen een blind vertrouwen in technologische vooruitgang. We geloven dat een sterke economie en ecologische duurzaamheid mits de juiste randvoorwaarden hand in hand kunnen gaan. Essentieel daarbij is dat de economie in dienst van de samenleving en haar burgers moet staan, in plaats van andersom. Een circulaire of zelfs regeneratieve economie voorziet voor iedereen een stevig sociaal fundament, maar overschrijdt de planetaire grenzen niet.
Elk bestuursniveau heeft zijn rol de spelen. De VN-klimaatconferenties zetten internationaal de lijnen uit, Europa verfijnt de doelstellingen en de individuele lidstaten bepalen het maatregelenpakket. Klimaatbeleid draait echter niet enkel om grote internationale akkoorden, maar ook lokale besturen, bedrijven, verenigingen en individuele burgers kunnen en moeten hun verantwoordelijkheid nemen om concrete projecten te kunnen realiseren. Het moet duidelijk zijn dat iedereen zijn steentje kan bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering