De CD&V-fractie in het Vlaamse Parlement onderschrijft de grote lijnen van het Topsportactieplan
07-12-2012
In zijn tussenkomst beklemtoonde Vlaams Volksvertegenwoordiger Johan Sauwens echter dat het niet volstaat om scherpe doelstellingen en 20 actiepunten voor te stellen. Dat is immers ook gebeurd in het Topsportactieplan II in 2009. De middelen om het plan uit te voeren werden opgetrokken tot 24 mio euro, een massa geld. En toch vallen de resultaten zwaar tegen : we haalden amper 1 bronzen medaille op de Olympische spelen in Londen, en in alle internationale rankings tuimelen we naar beneden.
Sauwens vroeg een strenge evaluatie van de actiepunten van 2009 tot nu. Hij stelde de samenstelling en de werking van de stuurgroep en de taskforce topsport in vraag. Het gulle Vlaamse sportbeleid slaagt er blijkbaar niet in greep te krijgen op de kwaliteit van het beleid binnen de sportfederaties. De bureaucratie binnen Bloso duidde hij als zwak punt.
En de wetten van de sport zijn hard : zonder resultaat degradeer je.
De CD&V-fractie vroeg minister Muyters om meer ambitie te tonen en door nog sterker te focussen het verschil te maken.
Sauwens stelt daarom voor om :
sneller jong talent op te sporen via een permanent systeem van talentdetectie
in plaats van enkele tientallen kunstgrasvelden en Finse pistes of sporthallen te financieren her en der in Vlaanderen, zou de Vlaamse overheid beter investeren in de bouw van topsportinfrastructuur zoals een tweede indoorsporthal, enkele 50 meter zwembaden, enz.
een gunstig juridisch en financieel kader uit te werken waardoor sponsoring van sportkampioenen door bedrijven wordt versoepeld
een gunstig statuut voor toptrainers
een strenger toezicht op de topsportgelden binnen de sportfederaties
een omkadering op maat van elke topsporter, desnoods los van zijn of haar sportfederatie