de Bethune: "Quota bedrijfswereld gaan niet ver genoeg"
02-03-2011
CD&V-senatrice Sabine de Bethune roept op om vanuit de politiek werk te maken van meer M/V-evenwicht in alle domeinen van de besluitvorming. Ze juicht de stemming toe in de Kamercommissie Handelsrecht om beursgenoteerde en overheidsbedrijven te verplichten hoogstens 2/3 bestuurders te benoemen van hetzelfde geslacht. Haar wetsvoorstel, ingediend in de Senaat, vormde trouwens de basis voor het CD&V-voorstel in de Kamer. Sabine de Bethune wil de dynamiek die nu gecreëerd is voor de economische besluitvorming opentrekken naar de andere domeinen van de besluitvorming waar vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn.
Vrouwen dringen geleidelijk door in alle geledingen van de maatschappij, maar stoten nog te weinig door naar de top. Het glazen plafond bestaat nog steeds. De cijfers van de top van de bedrijven zijn ondertussen gekend.
Maar ook de top van de universiteiten, waar vandaag meer meisjes afstuderen dan jongens, is een echt mannenbastion. In hun raden van bestuur zetelen maar 16,5% vrouwen en in slechts 11,5% van de gevallen is de decaan een vrouw. België scoort daarmee samen met Malta en Duitsland het slechtste in Europa.
In ziekenhuizen is 8 op 10 verpleegkundigen een vrouw, terwijl de helft van hun directe leidinggevenden een man is. In amper 12% van de Belgische ziekenhuizen is de directeur een vrouw.
Wat de magistratuur betreft, kunnen we vandaag stellen dat de basis een 50% M/V evenwicht kent, terwijl de topfuncties binnen justitie worden ingenomen door mannen. Bij het Hof van Cassatie zijn 4 van de 28 raadsheren vrouwen, bij de raad van State is de verhouding 30 vrouwen op 127 raadsheren. Het Grondwettelijk Hof, dat onder andere moet toezien op het naleven van het gelijkheids- en niet-discriminatiebeginsel, telt maar 1 vrouw op 12 rechters.
Bij de vakbonden tenslotte, zien we, ondanks een hoge syndicalisatiegraad van vrouwen, slechts een vertegenwoordiging van 20% vrouwen aan de top.
De cijfers zijn niet goed. Daarom moet de overheid ingrijpen. Het is een kwestie van gelijke rechten. Van het benutten van alle talenten in onze samenleving. Van een gelijkere verdeling van macht, van werk en van zorg. Want diversiteit in de besluitvorming loont. Als je de zaken maar met één oog bekijkt, zie je geen perspectief.
Om echt een verschil te kunnen maken, is een aanwezigheid van 1/3 van het andere geslacht noodzakelijk, benadrukt CD&V-senatrice Sabine de Bethune. Studies tonen aan dat pas vanaf dit quotum een kritische massa ontstaat. Eén vrouw in een raad van bestuur zal niet volstaan.
Sabine de Bethune roept op om nu prioritair werk te maken van haar voorstel van bijzondere wet voor een evenwichtige samenstelling M/V van het Grondwettelijk Hof.
klik hier om het wetsvoorstel na te lezen