Dag van de Ondernemer
16-11-2018
Thema's: Werk en arbeidsmarkt, Justitie, Economie
Ondernemers zitten mee aan het stuur van onze samenleving. Elke dag opnieuw zetten ze zich volop in om kwaliteitsproducten af te leveren aan hun klanten. Ondernemen gaat echter niet alleen over cijfers, maar ook over de mensen. Vandaag worden deze mensen terecht in de bloemetjes gezet tijdens de Dag van de Ondernemer. Want ondernemen vergt heel wat toewijding en inzet. Zowel minister van Werk en Ondernemen Kris Peeters als minister van Justitie Koen Geens dragen hun steentje bij om voor hen het ondernemen zo aangenaam mogelijk te maken.
>> Lees hoe onderneemster Nele de sprong waagde en haar eigen zaak startte
Naar werkbaar en wendbaar werk
Als minister van Werk en Economie is het mantra van Kris Peeters simpelweg: 'jobs, jobs, jobs'. Voor hem is het van groot belang dat er niet enkel meer jobs bijkomen maar dat iedereen die werkt ook meer loon overhoudt op het einde van de maand. Dat iedereen erop vooruit gaat is de focus van de doorgevoerde taxshift.
Met een kwart miljoen nieuwe jobs over vijf jaar en een werkloosheidsgraad die op het laagste peil staat in deze eeuw, kunnen we puike resultaten voorleggen. Door de hervorming van de tax shift vormden we de historische loonkostenhandicap om tot een voorsprong tegenover onze buurlanden.”
Daarnaast werd ook de vennootschapsbelasting verlaagd om de competitiviteit te versterken. De tarieven voor KMO’s zijn op dit moment al gezakt naar 20% en vanaf volgend jaar zal voor grote ondernemingen het tarief met 25% zakken.
Verder streven we ook naar werk op maat van de werknemers én de ondernemingen. Met de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk kunnen die zich beter en flexibeler afstemmen op elkaar door onder meer loopbaansparen, glijdende werktijden, schenken van verlofdagen, telewerk en verlengd tijdskrediet. Met meer opleiding zorgen we bovendien voor de juiste profielen en een betere jobinvulling.
We maken van 2018 het jaar van de ondernemer
Door de hervormingen van het ondernemingsrecht, het insolventierecht en het vennootschapsrecht werden belangrijke vereenvoudigingen doorgevoerd. Volgens minister van Justitie Koen Geens, verdienen onze ondernemers dan ook een modern recht, zonder verouderde regeltjes. Zo is het na de hervorming bijvoorbeeld voldoende om enkel een adres door te geven als identificatie van de onderneming. Het hoofddoel van de hervorming was om ervoor te zorgen dat alle ondernemingen eindelijk gelijk zijn voor de wet.
Vrije beroepen, vzw’s en landbouwers zijn sinds 1 november ook ondernemingen. Zo beschikken ze over dezelfde rechten als alle andere ondernemingen en kunnen ook zij terecht in de vernieuwde ondernemingsrechtbank.
Ik ben tevreden dat we met onze hervormingen de passie van álle ondernemers kunnen ondersteunen. Elke administratieve last die kan verdwijnen, moet weggenomen worden. Dat is pas ondernemerschap stimuleren. Maar even belangrijk is dat we hen een tweede kans aanreiken wanneer het onverwacht toch fout loopt.”
Ook het vennootschapsrecht zal een hervorming ondergaan. De zeventien huidige ondernemingsstructuren worden herleid naar vier grote types, met varianten: de Maatschap, de Besloten Vennootschap, de Naamloze Vennootschap en de Coöperatieve Vennootschap. En loopt het ondanks alle goedbedoelde inspanningen toch fout, dan reiken we ondernemers een tweede kans aan dankzij het hervormde insolventierecht dat op 1 mei van dit jaar van kracht ging.