18 oktober is Dag tegen Kanker. Elke dag krijgen 110 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. De dag tegen Kanker is een dag vol solidariteit, een dag waarop kankerpatiënten en hun naasten een groot hart onder de riem wordt gestoken.
Hier lees je hoe je kan deelnemen.
CD&V wil als zorgpartij alle mogelijke steun, hulp, perspectief en solidariteit bieden aan iedereen die het door ziekte moeilijk heeft. We zetten in op preventie, zorg en ondersteuning.
Kwaliteitsvol onderwijs is een recht, ook voor zieke kinderen
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits versterkt het onderwijs voor zieke leerlingen. Vanaf 1 januari 2019 wordt tijdelijk onderwijs aan huis ook mogelijk voor kleuters. Minister Crevits maakt daar 180.00 euro voor vrij.
Kinderen die langdurig thuis zijn wegens ziekte, hebben vandaag vanaf de leeftijd van 5 jaar recht op tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH). TOAH wordt georganiseerd door de school waar het kind als leerling is ingeschreven. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits breidt dit uit zodat ook kinderen vanaf de eerste kleuterklas daar gebruik van kunnen maken en voorziet daarvoor in 180.000 euro. De maatregel gaat in vanaf 1 januari 2019.
>> Hier vind je meer informatie.
Ziekenhuisscholen krijgen duwtje in de rug
De dertien Vlaamse ziekenhuisscholen krijgen volgend jaar 800.000 euro extra van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Vanaf 2020 wordt dat 2,5 miljoen euro extra.
Vlaanderen telt zeven ziekenhuisscholen in het basisonderwijs en zes in het secundair, onder meer in Leuven, Antwerpen, Gent, Zandhoven, De Haan en Vlezenbeek. Jonge kankerpatiënten of jongeren die revalideren na een zwaar ongeval, krijgen er les. Vorig schooljaar waren dat er elke dag ongeveer 350 in het basisonderwijs en 440 in het secundair.
De ziekenhuisscholen werken samen met de normale school van de zieke leerling. Bedoeling is om de leerachterstand zoveel mogelijk te beperken en de terugkeer naar de gewone school vlot te laten verlopen.
Vanaf volgend jaar krijgen de ziekenhuisscholen 800.000 euro extra om het aanbod te vergroten, meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits donderdag, op de Dag tegen Kanker. Vanaf 2020 loopt dat bedrag op tot 2,5 miljoen euro. Dat moet 25 extra plaatsen in het basisonderwijs opleveren, in het secundair onderwijs zijn dat er 115.
"Alle leerlingen, ook zieke kinderen, hebben recht op onderwijs. Genezen staat op de eerste plaats, maar weten dat je geen leerachterstand opbouwt en de band met de thuisschool bewaart, draagt bij tot een goed herstel" – Hilde Crevits
Verzekering niet meer duurder na zware ziekte
Een verzekering mag binnenkort niet meer duurder zijn voor wie ooit zwaar ziek is geweest of een aandoening onder controle heeft. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters zal daarvoor de verzekeringswet aanpassen.
Mensen die ooit kanker moesten verslaan of nog aan een chronische aandoening als diabetes lijden, maar die volledig onder controle hebben, hebbenop dit moment soms jaren later nog moeite om een gezondheids- of schuldsaldoverzekering af te sluiten. Verzekeraars beschouwen hen als risicogevallen. Ze worden geweigerd of moeten hogere premies betalen, soms tot acht keer het normale bedrag. Kris Peeters neemt initiatief om deze wetgeving aan te passen.
>> Hier vind je meer informatie.
Betere kwaliteit preventieonderzoeken
Met de bevolkingsonderzoeken naar kanker ijveren we voor een preventieve aanpak van de ziekte. De volgende stap is om de kwaliteit van de onderzoeken te verbeteren. Hierin maken we fors progressie.
In 2017 kreeg 90 procent van de vrouwen die deelnamen aan bevolkingsonderzoek borstkanker haar resultaat binnen de 8 dagen, in 2016 was dat nog 14 dagen. Maandag 22 oktober is er de voorstelling van het jaarrapport bevolkingsonderzoeken.
Uitbreiding bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker is bij vrouwen en mannen in Vlaanderen respectievelijk de tweede en derde meest voorkomende kanker. Nochtans is deze kanker eenvoudig vroegtijdig op te sporen. Daarom startte eind 2013 een groot bevolkingsonderzoek, waarbij momenteel alle 55 tot 74-jarigen om de twee jaar uitgenodigd worden voor een gratis screening. De doelgroep van dit bevolkingsonderzoek zal nu op voorstel van Jo Vandeurzen uitgebreid worden met twee geboortejaren.
>> Hier vind je meer informatie.
Roken met kinderen in de wagen voortaan verboden
Op voorstel van Joke Schauvliege en Jo Vandeurzen heeft de Vlaamse regering in mei een rookverbod in voertuigen in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar goedgekeurd.
Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling.
>> Hier vind je meer informatie.
Els Van Hoof heeft actieplan tabak klaar
Dagelijks sterven 40 mensen door de gevolgen van zowel actief als passief roken. Dat zijn 15.000 doden per jaar. Om het aantal slachtoffers drastisch terug te brengen, lanceert kamerlid Els Van Hoof een resolutie met een federaal tabaksplan.
“Het maatschappelijk draagvlak om forser op te treden tegen tabak is vandaag de dag groot, ook bij niet-rokers. Het wordt hoog tijd dat we in actie treden”, zegt Els die de resolutie samen indient met collega-Kamerlid Nathalie Muylle.
>> Hier vind je meer informatie