Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir plooien zich dubbel om de aankomende zomer te redden. Minister Crevits voorziet in 50 miljoen euro via VLAIO en verhoogt het plafond voor terugbetaalbare voorschotten naar 1,8 miljoen euro om professionele organisatoren ademruimte te geven. Demir trekt dan weer 10 miljoen euro uit om middelgrote en kleinere organisatoren financieel te helpen met het organiseren van coronaveilige evenementen doorheen de zomer. Tegelijk werkt de Vlaamse regering samen met virologen en festivalorganisatoren de voorwaarden uit waaronder de vele festivals veilig door zouden kunnen gaan. “Alles wat veilig kan doorgaan, moet veilig door kunnen gaan. Zo helpen we onze lokale organisatoren en talenten, maar vrijwaren we tegelijk de toonaangevende reputatie van de Vlaamse eventsector”, luidt het.
De brede evenementensector, waaronder ook de festivalsector, heeft zwaar geleden onder de coronacrisis. Na de gemiste festivalzomer van vorig jaar zou een tweede gemiste festivalzomer zware economische en maatschappelijke gevolgen hebben. Maar ook de internationaal toonaangevende reputatie van de Vlaamse festivalsector zou een enorme klap krijgen. Vlaanderen staat internationaal bekend als festivalregio en beschikt over groot en klein organisatorisch talent in de eventsector.
Jaarlijks worden meer dan 280 festivals in Vlaanderen georganiseerd, het ene al wat groter dan het andere. Samen zijn ze goed voor meer dan 5 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. De festivalsector is goed voor een omzet van 1 miljard euro, of ruim 25% van de brede eventsector. Vlaams ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir plooien zich daarom dubbel om de eventsector te helpen er bovenop te komen na de coronacrisis.
Daarom maakt de Vlaamse Regering 10 miljoen euro vrij om de vele festivals in Vlaanderen aan te sporen zich voor te bereiden op een nieuw feestseizoen met de coronacrisis in het achterhoofd.
De kans is reëel dat het coronavirus ook de aankomende zomer nog zal rondwaaien rond de festivalweides. Om ervoor te zorgen dat events op een zo veilig mogelijke manier kunnen worden georganiseerd, zullen de verschillende eventorganisatoren in Vlaanderen zich van hun creatiefste en innovatiefste kant moeten laten zien. Daarom kunnen ze ook financiële steun krijgen via EventFlanders om hun event coronaproof voor te bereiden.
Voorschotten om te overleven
Deze steun kan (onder bepaalde voorwaarden) ook gecombineerd worden met de terugvorderbare voorschotten die Vlaams minister van Economie Hilde Crevits via het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) in het leven riep. Organisatoren van evenementen kunnen een stevig terugbetaalbaar voorschot vragen met een -verhoogd- plafond van 1,8 miljoen euro per onderneming.
Met de twee voorbije oproepen voor het terugbetaalbaar voorschot hebben 150 organisatoren voor 43 miljoen euro voorschotten ontvangen. In de vorige oproepen moest een organisator beschikken over een goedkeuring via het ‘Covid Event Risk Model’ om aanspraak te kunnen maken op de voorschotten. In deze derde oproep schrappen we die voorwaarde aangezien dat nu onmogelijk te verkrijgen is. Uiteraard moeten de events aan de op dat moment geldende maatregelen voldoen. Toeleveranciers en freelancers zullen dankzij deze maatregelen ook uitkijken naar nieuwe activiteiten en inkomsten. Deze oproep staat open voor alle soorten van events: Productvoorstelling van bedrijven, festivals, sportevenementen, culturele voorstellingen of vakbeurzen.
“Organisatoren van vakbeurzen, B2B-events, sport- en cultuurevents ondervinden een grote impact door de coronacrisis. Het is belangrijk om de volledige keten van ondernemingen in de eventsector in gang te trekken", zegt Hilde Crevits. "Met het terugbetaalbaar voorschot voor de eventsector voorzien we in de nodige middelen om de motor in gang te krijgen en bieden we een verzekering op het risico om in onzekere tijden een evenement te organiseren.”
Virologen en organisatoren werken aan veilige randvoorwaarden
Hoewel het weinig ruchtbaarheid kreeg werkt de Vlaamse regering sinds november via Event Flanders al samen met festivalorganisatoren, de eventsector en de experts van het coronacommissariaat aan de randvoorwaarden die een festivalzomer mogelijk moeten maken.
Deze Vlaamse regering zal nooit de regering zijn die events onmogelijk maakt, maar wil ook geen valse verwachtingen scheppen. Alles wat veilig kan doorgaan, moet veilig door kunnen gaan”, besluiten ministers Crevits en Demir.