Uit het jaarverslag van 2019 van de Brusselse vicegouverneur blijkt nog maar eens dat de naleving van de bestuurstaalwet voor heel wat problemen blijft zorgen in de hoofdstad. In 65% van de gevallen diende de contractuele aanwerving van aanwervingen in de gemeenten en OCMW's geschorst te worden wegens inbreuken op de bestuurstaalwet. "We moeten ambtenaren blijven aanmoedigen om hun kennis van de tweede landstaal te verhogen", dringt Brussels CD&V-parlementslid Bianca Debaets aan.
De trieste cijfers maken het voor Debaets eens te meer duidelijk dat er nog heel wat werk aan de winkel is in de hoofdstad. "Correcte tweetaligheid is duidelijk geen prioriteit voor deze Regering, en dat terwijl we nochtans voor het eerst een Minister van Meertaligheid hebben", aldus Debaets.
"Als je dan hoort dat bepaalde meerderheidspartijen, zoals one.brussels/sp.a pleiten om dienstverlening in het Arabisch mogelijk te maken achter het gemeenteloket, dan maakt dat pijnlijk duidelijk dat de kennis van het Nederlands onder de gemeenteambtenaren niet bovenaan het lijstje staat", zegt Debaets. "Nochtans is het voor Nederlandstalige Brusselaars al vaak moeilijk genoeg om in hun eigen taal geholpen te kunnen worden. Maar de gemeenten blijven koppig eentaligen aanwerven, en dat mag zomaar blijven gebeuren."
Debaets pleit dan ook voor de nodige constructieve oplossingen. "Ambtenaren moeten aangemoedigd worden en blijven worden om hun kennis van de tweede landstaal te verhogen", besluit Debaets. "Dat kan bijvoorbeeld door partnerschappen met het Huis van het Nederlands, maar ook het gebruik van vernieuwende e-learningmethodes moet daarbij gestimuleerd worden. Het wordt hoog tijd dat het naleven van de bestuurstaalwet hoger op de agenda geplaatst wordt."