Het Vlaams parlement keurde nieuwe regels goed die steden en gemeenten ondersteunen bij de handhaving van de coronamaatregelen. Zo zullen steden en gemeenten voortaan op de hoogte gebracht worden van de identiteit van personen die gevraagd werden om in quarantaine te gaan, alsook van de plaats van de tijdelijke afzondering. Daarnaast zal die ‘afzondering’ automatisch verplicht worden gemaakt. Vlaams parlementslid voor CD&V Katrien Schryvers diende het voorstel in samen met Lorin Parys en Willem-Frederik Schiltz. Ze willen vooral inzetten op sensibilisering, communicatie en ondersteuning van lokale besturen bij handhaving van de quarantaine.
Het Vlaams Parlement keurde het voorstel van decreet goed, waardoor steden en gemeenten op de hoogte zullen worden gebracht van wie verplicht in quarantaine moet. Het gaat dan om mensen die positief testten, mensen die een verhoogd risico lopen op besmetting bijvoorbeeld omdat ze in nauw contact geweest zijn met een besmet persoon en mensen die terugkeren uit een rode zone in het buitenland.
Door de naam van die personen in tijdelijke afzondering en de periode van opgelegde afzondering te delen met de lokale besturen, alsook de plaats van die tijdelijke afzondering, willen de indieners de handhaving van die quarantaine verbeteren. Zo hopen de indieners dat de verspreiding van het COVID-19 virus ingeperkt kan worden, zonder bijkomende verstrengingen.
Daarnaast wordt een nieuw artikel ingevoegd in de wetgeving– enkel en alleen voor COVID19 - om die tijdelijke afzondering ook ‘automatisch’ verplicht te laten zijn, onder bepaalde omstandigheden. Die omstandigheden zijn dezelfde als diegene die vandaag al in de praktijk worden toegepast, maar nu wordt er een meer rechtszekere basis voor gecreëerd.
Moeilijke evenwichtsoefening
“Het is een moeilijke evenwichtsoefening. Heel veel mensen houden zich aan de maatregelen en aan de tijdelijke afzondering. Het zijn ook die mensen die niet begrijpen dat enkelen de maatregelen niet naleven. Tegen wie flagrant de regels overtreedt en blijft overtreden, moet ook opgetreden kunnen worden. Dit is nodig om de pandemie in te dijken, maar ook om het draagvlak te behouden,” zegt Katrien Schryvers.