Het koninklijk besluit over het corona-ouderschapsverlof werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hierdoor is de laatste horde genomen en kunnen ouders met minstens een kind tot 12 jaar of een kind met een handicap extra corona-ouderschapsverlof opnemen. Vanaf vandaag kunnen de aanvragen ook gebeuren voor de RVA-uitkering. Het corona-ouderschapsverlof loopt van 1 mei tot 30 juni.
Dit bijkomend ouderschapsverlof helpt ouders in de combinatie van werk en gezin. Het kan ook opgenomen worden door adoptieouders en pleegouders. “Het is voor vele ouders geen evidentie combinatie om naast hun werk ook voor de kinderen te zorgen. Omwille van de gezondheidsrisico’s kunnen vele ouders nu niet rekenen op grootouders voor de kinderopvang. Dit bijkomend ouderschapsverlof kan voor vele ouders een oplossing zijn”, zeggen minister van Werk Nathalie Muylle en CD&V-voorzitter Joachim Coens op de Dag Van het Gezin.
Het corona-ouderschapsverlof komt bovenop het gewone ouderschapsverlof. De bedragen zijn die van het gewone ouderschapsverlof, verhoogd met 25 procent.
De voorwaarden voor het corona-ouderschapsverlof zijn:
- De werknemer moet ouder zijn van minstens één kind tot 12 jaar of een kind met een handicap. Ook adoptieouders en pleegouders vallen onder de regeling.
- De werknemer moet één maand anciënniteit hebben bij de werkgever die hem tewerkstelt
Het corona-ouderschapsverlof kan enkel deeltijds worden opgenomen. Een halftijdse opname is mogelijk voor wie voltijds of minstens 75 procent werkt. Wie voltijds werkt heeft daarnaast ook de keuze voor een 1/5e opname.
Snel en flexibel
Het corona-ouderschapsverlof kan snel en flexibel worden opgenomen. De werknemer vraagt het corona-ouderschapsverlof minstens drie dagen op voorhand aan bij zijn werkgever. In onderling overleg kunnen bovendien kortere termijnen worden gehanteerd. Het kan opgenomen worden in één keer tot het einde van de maatregel, of in één of meerdere weken of maanden, die al dan niet bij elkaar aansluiten. Er is steeds het akkoord van de werkgever voor nodig.
Het is ook mogelijk, een lopend ouderschapsverlof tot de buitenwerkingtreding van het besluit, zelfs retroactief tot 1 mei 2020, om te zetten naar een corona-ouderschapsverlof. Ook is het mogelijk om ouderschapsverlof, andere thematische verloven, loopbaanonderbreking en tijdskrediet tijdelijk te schorsen en het corona-ouderschapsverlof op te nemen. Een voorbeeld: het is mogelijk om een halftijds ouderschapsverlof dat loopt tot eind augustus 2020, om te zetten naar een corona-ouderschapsverlof in de maanden mei en juni 2020.
Vanaf 1 juli herneemt dat het gewone ouderschapsverlof tot eind augustus, zoals voorzien. Het corona-ouderschapsverlof in mei en juni telt dan niet mee voor het maximale recht op ouderschapsverlof van de betrokken werknemer. Op eenzelfde manier kan een 1/10de ouderschapsverlof tijdelijk worden geschorst om gebruik te kunnen maken van een corona-ouderschapsverlof met een halftijdse of 1/5de vermindering van de arbeidsprestaties, steeds wel met akkoord van de werkgever.