Conventie ondertekend om passagiersterminal te bouwen te Brussel
13-12-2011
Vandaag hebben Benoît Hellings, voorzitter van de Haven van Brussel, Brigitte Grouwels, Brussels minister bevoegd voor de Haven van Brussel, Christian Ceux, Brussels schepen voor stedenbouw en Philippe Close, Brussels schepen voor toerisme, de conventie ondertekend om in de voorhaven van Brussel een passagiersterminal te bouwen. Deze conventie regelt de modaliteiten om dit project te verwezenlijken en richt tegelijk een begeleidingscomité op waarin belanghebbende partijen verenigd zijn.
De toekomstige passagiersterminal komt te Neder-over-Heembeek op de linkeroever van de voorhaven, ter hoogte van de Meudon paviljoenen. De terminal bestaat uit een ponton van 240 meter lang, de aanleg van wegenis, de renovatie van de paviljoenen en de inrichting van een parkeerplaats. Het globale budget vertegenwoordigt een investering van 4.512.538 euro terwijl de Haven van Brussel de aanlegsteiger voor 2.650.000 euro en de wegenis voor 367.050 euro financiert. Dit budget wordt gespijsd door de dotatie stedelijke integratie die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan de Haven van Brussel verleent.
De Stad Brussel neemt de renovatie van de wegenis voor haar rekening alsook de renovatie en de uitbreiding van de Meudon paviljoenen, alles samen goed voor986.729 euro.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest draagt bij via de dotatie stedelijke integratie die ze aan de Haven van Brussel verleent en financiert de wegenis voor een bedrag van 219.901 euro.
De beslissing om een passagiersterminal te bouwen werd door de Haven van Brussel genomen om tegemoet te komen aan het feit dat meer en meer cruiseboten Brussel kiezen voor een tussenstop. Deze vraag wordt geïllustreerd door de spectaculaire toename van passagiers die Brussel bezoeken in het kader van een cruisevaart: van 1.200 mensen in 2006 naar 10.000 in 2010.
Een sociaaleconomisch onderzoek in het kader van dit project uitgevoerd in 2011 leert dat het inderdaad uitvoerbaar is. Tegen het jaar 2030 zouden er zowat 35.000 mensen in de terminal kunnen aankomen, wat voor de Stad Brussel een opbrengst van 5,2 miljoen euro zou opleveren en nog een hondertdtal jobs zou kunnen creëren.
De terminal zou tegen het jaar 2015 operationeel moeten zijn en Brussel zodoende een passagiersterminal schenken die aansluit bij de vraag van de cruiseoperatoren, wat een mooie toeristische meerwaarde voor Brussel meebrengt.
De Haven van Brussel zal trouwens, in het kader van haar beleid om trafieken via de waterweg aan te zwengelen, ook de mogelijkheden onderzoeken om deze terminal tot een gemengde terminal uit te bouwen waar ook goederen ingeladen en gelost kunnen worden. Het gaat hier over een uitbreiding van de passagiersterminal met 120 meter. Indien deze studie, en de bouw van deze terminal, positief uitvallen, zal de financiering geschieden via een Europese subsidie door Interreg, in het kader van het programma Connecting Citizen Ports 21, een Europese programma dat door de Haven van Brussel aangevoerd wordt. Alles samen vertegenwoordigt dit project 1.837.000 euro waarvan Interreg 918.000 euro voor haar rekening neemt.