Consumenten beter beschermen tegen hoge energieprijzen
29-11-2012
Zowel voor onze gezinnen, onze KMO’s als de energiesector zelf, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de toegelaten indexeringsparameters en over de stopzetting van de prijsbevriezing.
Het vastleggen van de indexeringsparameters zal ons toelaten om de consumenten beter te beschermen tegen de hoge energieprijzen. De indexering van de elektriciteits- en gasprijzen moet geleidelijk aan losgekoppeld worden van de oliekoers. Die koppeling heeft er immers voor gezorgd dat de prijzen die wij betalen de laatste jaren gestegen zijn. Wij willen de regering dan ook aansporen om zo snel mogelijk met een uitgewerkte regeling naar buiten te komen.
Daarnaast is het voor CD&V van cruciaal belang dat de bevriezing van de prijzen in alle geval vanaf 1 januari 2013 stopgezet wordt. Anders dreigen we de kleine lokale leveranciers het faillissement in te duwen. Dit moeten we ten allen tijden vermijden want het zijn net die leveranciers die de beste prijzen aanbieden en zorgen voor concurrentie op de markt, waardoor ook de grote leveranciers verplicht worden om lagere prijzen aan te bieden.
Het invoeren van maximumprijzen is voor CD&V zeker geen optie. Dit biedt immers geen oplossing op lange termijn. We moeten daarentegen de markt haar werk laten doen. Die is immers volop in beweging. De voorbije maanden en het voorbije jaar zijn er nog nooit zoveel gezinnen van leverancier veranderd in Vlaanderen.
De consument heeft hierin ook een belangrijke verantwoordelijkheid. Er zijn talrijke modules beschikbaar, bijvoorbeeld op de website van de VREG, die mensen toelaten om de prijzen van energieleveranciers te vergelijken. De federale regering voert al ruim een half jaar intensief campagne om de particuliere afnemers bewust de markt te doen opgaan en zo scherpere prijzen te bekomen. Bovendien hebben we de verbrekingsvergoeding afgeschaft waardoor gezinnen en KMO’s zonder kosten van energieleverancier kunnen wisselen.
Het was nog nooit zo makkelijk om van leverancier te veranderen. En het was ook nog nooit zo voordelig om van leverancier te veranderen. De VREG heeft berekend dat een gemiddeld gezin dat op gas verwarmt gemiddeld 567 euro kan besparen door over te schakelen van de standaardleverancier naar de goedkoopste leverancier.
Anders dan het instellen van maximumprijzen, moeten we de consumenten blijven stimuleren om prijzen te vergelijken en de meest geschikte leverancier te kiezen. We moeten bovendien extra maatregelen nemen voor die klanten die sinds de vrijmaking nog altijd bij dezelfde leverancier zitten en nog nooit een contract hebben getekend. Zo kunnen we de standaardleveranciers verplichten om hun klanten zonder contract te informeren over hun goedkoopste tarieven. Op die manier kunnen die klanten honderden euro’s besparen.
De leveranciersprijs bedraagt ongeveer 40% van de elektriciteitsfactuur, voor gas ligt dit rond de 60%. De distributienettarieven, die vooral dienen om het groene stroom beleid van de regio’s te betalen, maken het belangrijkste deel uit van de elektriciteitsfactuur. Wij roepen daarom ook de regio’s op om hun verantwoordelijkheid te nemen en er voor te zorgen dat het groene stroom beleid de factuur van onze gezinnen niet onbetaalbaar maakt. De federale regering geeft het goede voorbeeld door te werken aan een hervorming van het subsidiesysteem voor de windmolens op zee.
De geloofwaardigheid van ons energiebeleid staat hier op het spel. Prijsbevriezing en maximumprijzen zijn nefast voor het investeringsklimaat in ons land, en dus op langere termijn nadelig voor onze gezinnen en kMO’s die uiteindelijk hogere prijzen zullen betalen. We moeten daarom kiezen voor de markt en de transparantie op die markt verhogen, zodat de mensen makkelijker tarieven kunnen vergelijken en de stap zetten naar de goedkoopste leverancier.