Congo heeft nog geen ondersteuning gevraagd bij organisatie van verkiezingen
08-11-2013
De Congolese autoriteiten hebben bij geen enkele Europese of internationale instantie een aanvraag ingediend om steun te verkrijgen bij de organisatie van de lokale, provinciale, parlements- en presidentsverkiezingen. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken gisteren meegedeeld aan CD&V-gemeenschapssenator Johan Verstreken via een mondelinge vraag in de plenaire vergadering van de Senaat.
“De laatste verkiezingen in Congo vertoonden verschillende onregelmatigheden volgens Europese waarnemers”, aldus Johan Verstreken. “Nochtans heeft de minister gezegd dat Congo zijn strakke timing wil aanhouden, en een cascade van vertragingen wil vermijden.” Zo gaf de minister van Buitenlandse Zaken aan dat het tijdsschema voor de organisatie behouden blijft. Dat wil zeggen: lokale verkiezingen in 2014, provinciale verkiezingen in oktober 2015, verkiezingen voor de Senaat eind 2015 en parlements- en presidentsverkiezingen in december 2016.
“We kunnen dus aannemen dat Congo internationale steun kan gebruiken. De democratie moet gerespecteerd worden. Het is ook positief dat de CENI erop gaat toezien dat drie presidentiële ambtstermijnen niet meer mogelijk zijn, zoals eerder reeds werd vastgelegd”, zegt Verstreken daarover. De CENI is de Congolese onafhankelijke verkiezingscommissie.
Daarnaast peilde de gemeenschapssenator ook naar de integratie van M23 in het Congolese leger. De rebellenbeweging is verslagen, wat haar re-integratie opnieuw actueel maakt. “We kunnen hier niet te ver in gaan”, aldus de minister. Verstreken beaamt: “Respect voor de mensenrechten is iets waar we blijvend moeten naar streven. Iedereen die zich schuldig gemaakt heeft aan misdaden tegen de mensheid, moet strafrechtelijk vervolgd worden”, besluit hij.