Commissie Binnenlandse Zaken keurt hervorming Raad van State goed
19-11-2013
De Raad van State heeft in de toekomst meer instrumenten in handen om in geval van procedurefouten op een passende wijze te handelen. Dit voorziet het wetsontwerp van de minister van Binnenlandse Zaken. Zo zal de Raad van State de mogelijkheid hebben om een uitspraak in een zaak uit te stellen en de overheid binnen een bepaald tijdsbestek de kans te geven bepaalde vormfouten recht te zetten. De commissie Binnenlandse Zaken van de Senaat heeft dit wetsontwerp vandaag goedgekeurd.
Dirk Claes, vast lid voor CD&V in de bevoegde commissie: “Op vraag van CD&V werd de verbetering van de procedures voor de Raad van State uitdrukkelijk in het regeerakkoord opgenomen. Zo lopen grote infrastructuurwerken vaak jarenlange vertraging op, wat zowel voor de burgers, ondernemingen als voor de overheid enorm frustrerend kan zijn. Dit ontwerp komt tegemoet aan de verzuchtingen om sneller rechtszekerheid te hebben over de mogelijke uitvoering van grote projecten. Door de bestuurlijke lus in te voeren, wordt vermeden dat deze projecten enkel omwille van loutere vormfouten jarenlang geblokkeerd raken.”
Wanneer de Raad van State vandaag de dag uitspraak doet over een beroep ingesteld tegen een overheidsbeslissing, heeft zij enkel de mogelijkheid om deze beslissing te vernietigen. Concreet betekent dit dat in de meeste gevallen de volledige gunningsprocedure moet worden overgedaan, ook al vindt een vernietiging zijn grondslag in een loutere vormfout, die de verwezenlijking van een dossier op zich niet hoeft te verhinderen.
Als de Raad van State van oordeel is dat de vormfout niet eenvoudig kan worden hersteld en de overheidsbeslissing vernietigd moet worden, kan het rechtscollege volgens het ontwerp voortaan zelf bepalen wat de precieze gevolgen van de vernietiging van een arrest inhouden. De Raad kan dus oordelen dat delen van de beslissing gehandhaafd blijven, zodat niet telkens vanaf nul moet herbegonnen worden. Zo kunnen vanaf de inwerkingtreding van de hervorming andere deelbeslissingen worden uitgevoerd. Verder kan de Raad bij een vernietigingsarrest zelf instructies geven over welke modaliteiten bij een nieuwe beslissing gerespecteerd moeten worden. Zo vermijdt men opeenvolgende vernietigingen.
Peter Van Rompuy, Vlaams parlementslid, heeft destijds zelf als senator een voorstel tot hervorming van de Raad van State ingediend. Hij merkt op dat de krachtlijnen van zijn voorstel behouden blijven: “Deze hervorming brengt een belangrijke omwenteling te weeg in het juridisch kluwen rond grote infrastructuurwerken. De Raad van State zal niet langer aanzien worden als een rem, maar wel als een katalysator voor de tijdige realisatie van grootschalige projecten in ons land. Dat nu een meerderheid is gevonden rond mijn wetsvoorstel - in samenspraak met de Raad van State zelf - is een echte doorbraak.”
Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke is een grote voorstander van het betrokken ontwerp. “Deze voorstellen verbeteren de werking van de Raad van State en laten toe de Raad sneller te laten werken. Dat geeft meer en betere rechtszekerheid, wat enorme economische voordelen met zich meebrengt. Bedrijven zullen zich sneller willen vestigen én investeren in een regio die hen zekerheid en stabiliteit kan bieden.”