Cindy Franssen: Grooming moet ook in ons land strafbaar gesteld worden
09-10-2013
Vandaag raakte in Nederland bekend dat een pedofiel werd opgepakt die zijn slachtoffers benaderde via het internet. Dit misdrijf, genaamd ‘grooming’, is opgenomen in het Nederlandse Strafwetboek. Gemeenschapssenator Cindy Franssen (CD&V) pleit ervoor om dit ook in België te doen en diende hiervoor samen met Sabine de Bethune een jaar geleden een wetsvoorstel in.
Dit voorstel kadert in de verplichtingen die ons land worden opgelegd in het Verdrag van Lanzarote en baseert zich op de Europese Richtlijn van 13 december 2011 ter bestrijding van seksueel misbruik van minderjarigen. De Commissie Justitie onthaalde het wetsvoorstel positief voor de zomervakantie. Experten uit België en Nederland verdedigden de opname van een specifieke strafbaarstelling van het misdrijf in het Strafwetboek.
Als gemeenschapssenator is Franssen afgevaardigd in de Raad van Europa, waar onlangs de campagne ‘Een op de vijf’ werd gelanceerd. Met die statistiek vraagt Europa aandacht voor het aantal kinderen dat te maken krijgt met een of andere vorm van seksueel misbruik: “In het kader van deze campagne, die de bevolking gevoelig moet maken voor de problematiek en die overheden moet aanzetten tot het harmoniseren van de betrokken wetgeving, kregen we een toelichting over grooming”, aldus Franssen.
Het voorstel valt uiteen in twee luiken. Allereerst voorziet het een strafverzwaring in het geval van seksueel misbruik dat voorafgegaan wordt door grooming. Het voorstel wil met andere woorden de strafmaat verzwaren als de dader doelbewust zijn minderjarig slachtoffer - al dan niet via het internet -voorafgaandelijk benadert om later strafbare feiten te plegen. Door deze benaderingsstrategie tracht de dader een klimaat van vertrouwen te scheppen ten aanzien van de kinderen, wat hen immers extra kwetsbaar maakt. Het misbruiken van die vertrouwensband door seksueel geweld versterkt daarenboven het psychologisch trauma dat de feiten met zich meebrengen.
Het tweede luik stelt ‘online grooming’ apart strafbaar. De komst van de nieuwe communicatietechnologieën maakt het mogelijk om vanop afstand kinderen te benaderen en met hen een vertrouwensband op te bouwen, met als doel het kind later te misbruiken. Het voorstel laat toe dat een volwassene reeds bestraft kan worden als deze na het benaderen van het kind via het internet een ontmoeting regelt en die persoon zich naar de plaats van de ontmoeting begeeft of wil begeven. Zo kan de grijze zone worden aangepakt, waarin nog geen sprake is van het plegen van daadwerkelijk seksueel geweld, maar waar wel gebruik wordt gemaakt van de informatie- en communicatietechnologie om kinderen te benaderen.
“Het fenomeen is al langer bekend, maar met het internet komt er een factor bij. Niet alleen is het een voor pedofielen veilige en handige manier om contact te leggen met hun slachtoffers, bovendien surfen heel wat kinderen en tieners onvoorzichtig op het internet. Het voordeel voor de wetgever in deze is dan weer dat contact leggen met kinderen via chat of sociale netwerken sporen nalaat die gemakkelijk te traceren zijn. Toch bestaat er in ons land tot nog toe geen enkele wettelijke regel die specifiek verwijst naar online grooming”, besluit Franssen. Ze zal dan ook vragen om het voorstel opnieuw te agenderen in de Commissie Justitie.