Cijfers Nationale Bank inzake aantal ambtenaren achterhaald
16-02-2012
"De laatste twee jaar hebben we een significante daling gekend van het aantal federale ambtenaren, in die zin dat er 3,4% minder ambtenaren zijn sinds 2010." Dit heeft Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) geantwoord op een vraag in plenaire zitting van Senator Dirk Claes (CD&V). Deze cijfers staan in contrast met de gegevens uitgaande van de Nationale Bank, waar er sprake was van een stijging van 5% tussen 2000 en 2010.
Meer specifiek peilde Claes naar de intenties en resultaten van het selectief vervangingsbeleid dat werd opgestart door de regering Leterme I. De resultaten van dit beleid zijn, aldus de Staatssecretaris, gematigd. Volgens Bogaert was het nooit de bedoeling van het selectief vervangingsbeleid om lagere niveaus systematisch te vervangen door hogere niveaus, maar om de overheidsmanagers de autonomie te geven om hun diensten efficiënt en doelgericht te organiseren. Zo zijn deze managers een belangrijke schakel in de besparingsplannen die voor de openbare sector zijn opgesteld, aangezien zij een grote autonomie krijgen in de uitvoering ervan.
Claes: "Tegen 2020 zal de overheid geconfronteerd worden met een vertrekpercentage van om en bij de 35%, waardoor het uitgangspunt van de Staatssecretaris te begrijpen is. De overheidsmanagers hebben een duidelijk beeld van hoe hun administratie functioneert en zijn daarom het best in staat in te schatten waar er in hun departement het best bespaard kan worden. De autonomie die hen toegekend wordt past bovendien in de geest van de modernisering van de overheidsdiensten."
Senator Claes was echter vooral benieuwd naar de financiële impact die de daling van het aantal federale ambtenaren met zich had meegebracht. Hendrik Bogaert antwoordde dat er tussen december 2009 en december 2011 voor de federale overheidsdiensten, programmatorische federale overheidsdiensten en instellingen van openbaar nut sprake was van een daling van 1,16%, buiten de indexering. Indien de indexering in rekenschap gebracht wordt nemen de loonkosten echter met 2,83% toe.
Claes: "Het terugdringen van het aantal federale ambtenaren is een eerste stap naar de rationalisering van de efficiëntie van onze overheidsdiensten. Een besparing op de loonkosten betekent op lange termijn een positief element van deze gevoerde politiek."