Centra voor kortverblijf grote hulp voor mantelzorgers
20-05-2015
In 2013 werden 18.973 opnames in een centrum voor kortverblijf geregistreerd. 7771, dat is 41%, van deze opnames gebeurde omdat de mantelzorger afwezig was of het even wat rustiger aan wilde doen. En dat is precies een van de belangrijkste bestaansredenen van de centra voor kortverblijf. Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers verkreeg deze cijfers in antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen.
Ook wie wat ouder wordt, blijft graag in de vertrouwde omgeving wonen. Wie dan toch extra zorg nodig heeft, kan beroep doen op thuiszorgdiensten of op de waardevolle inzet van mantelzorgers. Door hun helpende hand of dagelijks bezoekje, zijn veel mensen met zorgnoden al heel hard geholpen en kan een residentiële opname nog worden uitgesteld. Ook de mantelzorgers hebben echter af en toe nood aan een adempauze. In dat geval kan degene die de zorg ontvangt tijdelijk terecht in een centrum voor kortverblijf. Dat van die mogelijkheid vaak gebruik wordt gemaakt, blijkt uit de cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers opvroeg bij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.
In 2013 werden in totaal 16.659 bewoners geregistreerd. 2/3 daarvan waren vrouwen (11.494). Een bewoner kan verschillende keren per jaar worden opgenomen in een centrum voor kortverblijf en dit omwille van verschillende redenen. Zo werden in 2013 in totaal 18.973 opnames geregistreerd. 3.245 opnames gebeurden omwille van een verminderde belasting voor de mantelzorger en 4.523 gebeurden omdat de mantelzorger afwezig was. Vaak – 3.581 opnames – gebeurde een opname in afwachting van een definitieve residentiële opname.
Een centrum voor kortverblijf is ook een oplossing als de patiënt tijdelijk meer verzorging nodig heeft dan normaal, bijvoorbeeld als de patiënt gevallen is of in crisissituaties. In 2013 gebeurden 450 opnames omwille van een crisissituatie, 2.375 opnames gebeurden omwille van verminderde zelfredzaamheid van de patiënt en 3.032 opnames gebeurden omwille van herstel.
Vlaanderen telt 1.597 erkende woongelegenheden binnen een centrum voor kortverblijf. Voor het werkjaar 2013 werden in totaal 503.586 gefactureerde aanwezigheidsdagen geregistreerd. De gemiddelde bezettingsgraad voor alle voorzieningen samen is 86,39%. De gemiddelde verblijfsduur per bewoner is 30 dagen per jaar. Gebruikers mogen maximaal 60 opeenvolgende dagen en, beschouwd over de periode van één kalenderjaar, in totaal maximaal 90 dagen in hetzelfde centrum opgenomen worden. Afwijkingen op deze maxima zijn mogelijk wanneer dat uitdrukkelijk gemotiveerd wordt door het multidisciplinair team dat de bewoner verzorgt.
“Deze cijfers tonen aan dat er zeker nood is aan de formule van het kortverblijf,” aldus Katrien Schryvers, “Mensen kunnen er tijdelijk de zorg genieten die ze nodig hebben, zonder dat een residentiële opname meteen nodig is. Voor veel zorgbehoevenden is dit toch een wereld van verschil.”