CD&V wil ‘stadskorting’
25-06-2012
Onze (groot)steden hebben fantastische troeven … Brussel is Europese hoofdstad, Antwerpen heeft een wereldhaven, ons cultureel patrimonium strekt zich uit over vele Vlaams steden, er zijn heel wat jobs (bijna één miljoen banen in Brussel, Gent en Antwerpen samen), er zijn tal van grote en kleine ondernemingen, het bruist er van leven, cultuur en creativiteit. Bovendien zijn er vele verenigingen, buurt – en bewonersgroepen die zich inzetten voor hun stad.
Steden zijn creatieve laboratoria. In zijn boek ‘Rise of the creative class’ beschrijft Richard Florida treffend hoe menselijke creativiteit de nieuwe motor is voor verdere stedelijke, economische groei. Levenskwaliteit van de stad is hierbij essentieel, want het zijn net die steden met een hoge levenskwaliteit die mensen weten aan te trekken en te behouden.
Steden zijn vrijhavens waar experiment mogelijk is. Bijgevolg trekken ze mensen aan die deze ruimte tot -artistieke- vernieuwing opzoeken. Vaak zijn dergelijke experimentele werkplaatsen in de stad geconcentreerd op sociale en geografische breuklijnen (cfr kanaalzone in Brussel) en vormen deze broeihaarden van creativiteit magneten voor weer andere (beroeps)groepen, startende bedrijven, jonge gezinnen enz.
Daartoe moeten we voor elke stad en elk gebied op zoek moeten gaan naar de soul of the city. Elke stad heeft een ziel, die anders is dan van andere steden, en een grote invloed heeft op het menselijk welbevinden. Dat welbevinden wordt naast je persoonlijke relaties en je werk namelijk voor een groot deel bepaald door de plaats waar je woont en de community waar je deel van uitmaakt.
Alle deze tendensen tonen aan dat stadsbewoners opnieuw zoeken naar verbondenheid, authenticiteit en vormen van kleinschaligheid in een groter geheel. Christendemocratie, die mensen en menselijke verbanden centraal stelt, is de partij bij uitstek die hier aansluiting bij vindt. Nieuw evenwicht: een stad waar jong en oud, gezinnen en alleenstaanden, kinderen en senioren, autochtone en nieuwe inwoners zich thuis voelen.
Volksvertegenwoordiger Veli Yüksel & Brussels Parlementslid Bianca Debaets gingen dit weekend in de praatstoel zitten bij "De Standaard". Een greep uit het gesprek:
"Elk jaar verlaten duizenden gezinnen de stad. CD&V wil die stadsvlucht terugdraaien met fiscale stimulansen. Het voorstel maakt deel uit van de 'Stedennota' .
De cijfers liegen er niet om. In 2010 verlieten meer dan 4.000 gezinnen de stad Antwerpen om zich te vestigen op het platteland, 1.666 gezinnen trokken weg uit Gent en zo'n 2.800 huishoudens ruilden Brussel in voor de rand. 'Niet zelden is die stadsvlucht ingegeven doordat hun woondroom onbetaalbaar is geworden', weet Vlaams parlementslid Veli Yüksel (CD&V). Samen met Brussels parlementslid Bianca Debaets (ook CD&V) dokterde hij op vraag van de partij een 'stedenstrategie' uit, om de christendemocratie te actualiseren op maat van stedelingen."
Het opvallendste voorstel uit deze nota is bedoeld om die actieve gezinnen terug te halen naar de stad. Yüksel: 'Vooral tweeverdieners met kinderen en jongere senioren keren na een tijdje de stad de rug toe. Dikwijls noodgedwongen, terwijl net zij heel belangrijk zijn voor de leefbaarheid en de sociale mix in de stad. De echte stadsmens, die van in de wieg tot zijn laatste dag in de stad woont, dreigt uit te sterven. Daarom pleiten wij voor gerichte fiscale voordelen voor mensen die (weer) in de stad willen komen wonen.'
Concreet? Wie een huis koopt of renoveert, zou een 'stadskorting' op zijn onroerende voorheffing moeten krijgen van het stadsbestuur. 'Steden kunnen op die manier ook wijken die geteisterd worden door leegstand en verwaarlozing, opnieuw aantrekkelijker maken', zegt Bianca Debaets. Zij is ter plaatse gaan kijken hoe steden als Parijs en Berlijn omgaan met (sociale) huisvesting en de onvermijdelijke stadsvlucht.
'Zoals veel landen hebben we jarenlang de fout gemaakt om mensen met een zwakkere sociaal-economische achtergrond samen te zetten in bepaalde wijken. Maar door die concentratie dualiseert de stad', vervolgt ze. 'Rijk woont naast rijk, arm naast arm. En de middenklasse, die trekt weg. Daarom moeten we hen een duwtje in de rug geven, zonder dat we de andere doelgroepen uit het oog verliezen.' Wat CD&V voor ogen heeft, is een evenwel specifieke incentive voor stadsbewoners.
Dorp in de stad
Ook op het vlak van onderwijs en werk mikken de christendemocraten hoog. Schoolmoeheid voorkomen, de participatie versterken, een brug slaan tussen onderwijs en arbeidsmarkt en het lerarenkorps versterken zijn maar enkele van de concrete CD&V-voorstellen. In Brussel worden er projecten opgestart rond coteaching - een extra leerkracht in de klas om jongeren met problemen te begeleiden - en responsabilisering van de ouders. Zulke initiatieven moeten worden uitgebreid. Daarnaast is het superbelangrijk dat vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. Er ís veel werk in de steden, en toch is er meer jeugdwerkloosheid als op het platteland.
Om dat op te lossen, pleit CD&V voor de oprichting van een 'task force' met mensen uit het onderwijs, met sociale partners, OCMW, VDAB en de werkgevers om de doorstroming vanuit het onderwijs naar de arbeidsmarkt beter te laten verlopen.
Een leefbare, veilige stad met goed geïntegreerde inwoners is een verhaal van rechten en plichten', vat Yüksel samen. Overheid én burger moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Er zijn regels, en wie die regels overtreedt, mag zich verwachten aan een lik-op-stukbeleid.
Om het sociale weefsel te versterken, zweert CD&V bij het creëren van 'verbanden'. We moeten de anonimiteit doorbreken, mensen terug respect laten krijgen voor elkaar. Je ziet nu al dat het concept als van de grote tafels in eetgelegenheden als Le Pain Quotidien, de gemeenschappelijke stadstuinen of de straatbarbecues aan belangstelling winnen. De kilheid kán verdwijnen als iedereen zijn best doet. We moeten als het ware in elke buurt een dorp-in-de-stad creëren, zonder dat we daarvoor terug naar de kerktorenmentaliteit gaan. Zo moet de wijkagent hét aanspreekpunt worden voor de stedeling.'
CD&V zal de uitgangspunten van haar Stedennota nu concreet vertalen in de verkiezingsprogramma's van de (centrum)steden.
Bekijk & lees de Stedennota door op het beeld hieronder te klikken