CD&V wil hervorming van erfrecht en successierechten
25-03-2011
Op vrijdag 25 maart 2011 organiseert de CD&V kamerfractie een studiedag over de hervorming van het erfrecht.
Erfenissen zijn vaak een bron van conflicten doordat het erfrecht niet meer aangepast is aan onze moderne samenleving. De roep naar hervormingen klinkt alsmaar luider. De CD&V fracties van Kamer en Vlaams Parlement hebben de koppen bij elkaar gestoken. Het resultaat is een hele reeks voorstellen om te komen tot een grote hervorming van het erfrecht én de successierechten.
Successierechten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Vlaanderen. Zo ontving het Gewest vorig jaar € 1.099.916.207,45 aan inkomsten uit belastingen op de overgang van vermogen naar aanleiding van een overlijden. Mensen ervaren het betalen van successierechten echter vaak als erg onrechtvaardig. Ons erfrecht is al tweehonderd jaar zo goed als onveranderd. Onze samenleving daarentegen des te meer. Hoog tijd dus om een en ander te herzien. Kamerleden Raf Terwingen en Sonja Becq (CD&V) hebben een plan klaar voor de hervorming van het erfrecht. Volksvertegenwoordigers Katrien Schryvers en Griet Smaers (CD&V) bogen zich over het Vlaamse luik daaraan, nl. de successierechten.
Een kleine greep uit de voorstellen:
Zo moet er een nieuw evenwicht gevonden worden tussen de beschikkingsvrijheid van de erflater enerzijds en de bescherming van het algemeen belang, de rechten van derden en kwetsbare personen anderzijds. Kamerlid Raf Terwingen: “Dankzij soepele regelingen moet men op een eenvoudige manier zelf kunnen beslissen wat aan wie toekomt na zijn overlijden. Ongetwijfeld kunnen veel familieruzies daardoor vermeden worden. Indien er geen regeling werd getroffen, moet ons erfrecht zo goed mogelijk aansluiten bij de vermoede wens van de overledene”.
Een tweede uitdaging is de omvorming van het erfrecht tot een ‘erfrecht in waarde’. “Vandaag de dag kunnen roerende goederen even belangrijk zijn als onroerende goederen en een groot deel uitmaken van het vermogen van de overledene. Dat is een heel ander uitgangspunt dan dat waar ons erfrecht tot nu toe op gebaseerd is,” aldus Kamerlid Sonja Becq.
Ook de successierechten – onlosmakelijk verbonden met het erfrecht, maar geregeld op Vlaams niveau – zijn dringend aan een update toe. Daar speelt o.a. de vergrijzing een rol in. “Doordat mensen ouder worden, hebben hun kinderen op het moment van hun overlijden reeds zelf een vermogen opgebouwd,” verduidelijkt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers. “De mogelijkheid om de nalatenschap rechtstreeks aan kleinkinderen te geven, willen we gemakkelijker maken.”
De belastingschijven waarop de berekening van de successierechten gebeurt, zijn sinds 1997 niet meer aangepast aan de index. Vlaams parlementslid Griet Smaers : “Door de stijgende waarde van onroerend goed, komen erfenissen dus vaker in de hoogste belastingsschijf terecht en daarop zijn hogere belastingtarieven van toepassing. Deze verdoken belastingverhoging moeten we een halt toeroepen.”
“Mensen moeten begrijpen aan wie welk deel van hun vermogen toekomt na hun overlijden, zodat zij hierop eventueel kunnen anticiperen. De onlogische, onduidelijke en vooral de onbillijke regels dienen te verdwijnen. Tegenstellingen en betwistingen willen we vermijden,” aldus de volksvertegenwoordigers.