Ook de Belgische app ‘Coronalert’ moet zo snel mogelijk gekoppeld worden aan de Europese gateway die de contact tracing apps van verschillende lidstaten met elkaar koppelt. Dat stelt CD&V-Kamerlid Steven Matheï: “We weten dat het virus niet stopt aan de landsgrenzen. Ons land heeft een open economie, een Europese hoofdstad en telt ongeveer 142.000 grensarbeiders. Als Europa het initiatief neemt om de samenwerking in het kader van contact tracing te bevorderen, dan móet België op de kar springen, liever vandaag dan morgen.”
Via een proefproject van de Europese Commissie werd er gewerkt aan een koppeling tussen de verschillende nationale corona apps. Na Duitsland, Italië en Ierland zullen volgende week ook de contact tracing apps van Tsjechië, Denenmarken, Letland en Spanje aansluiten. Via deze koppeling blijft de contactopsporing via de app ook werken wanneer de gebruiker zich in een andere lidstaat bevindt.
Steven Matheï: “Efficiënte contactopsporing is een cruciaal element in de strijd tegen het coronavirus. Na heel wat onderzoek hebben we in België een app die de privacy waarborgt. Als we ons kunnen aansluiten op het Europese systeem met de dezelfde privacyvoorwaarden, dan moeten we die kans met twee handen grijpen. Zeker nu het aantal infecties over heel Europa in ijltempo stijgt. Maar ook wanneer we meer vat hebben op het virus en meer gaan reizen, is een nauwe Europese samenwerking belangrijk. Het zorgt voor een veel snellere reactie bij besmetting in het buitenland en kan heel wat nieuwe besmettingen voorkomen.”