Het aantal meldingen over frauduleuze incassobureaus is op twee jaar tijd verdubbeld en gestegen tot vier klachten per dag. Minister van consumenten Nathalie Muylle wil consumenten beter wapenen en hen bewust maken van het bestaan van frauduleuze incassobureaus en aangeven hoe je de fraude kan herkennen.
Nathalie Muylle: “Controles en campagne om mensen te sensibiliseren tegen frauduleuze incassobureaus zijn noodzakelijk.”
Er is een toename van frauduleuze incassobureaus die consumenten benaderen om zogezegd openstaande schulden te betalen, terwijl die schulden helemaal niet bestaan. Nathalie Muylle: "We raden consumenten aan om zich niet onder druk te laten zetten. Laat weten dat je de schuld betwist en ga na op de website van de FOD Economie of het bureau wel erkend is in ons land. We werken goed samen met hostingproviders, telecomoperatoren en kredietkaartmaatschappijen om websites, telefoonnummers en rekeningen van frauduleuze incassobureaus te blokkeren."
Dit jaar zal Muylle bovendien een sensibiliseringscampagne lanceren: "We willen consumenten bewust maken van het bestaan van frauduleuze incassobureaus en aangeven hoe je de fraude kan herkennen.” En dat is nodig blijkt uit de meldingen die de FOD Economie hierover ontving. Het aantal klachten over frauduleuze bureaus stijgt zeer sterk: van 315 meldingen in 2017, naar 851 klachten in 2018 tot 1.373 dossiers in 2019.
De stijging van het aantal meldingen komt deels doordat de aandacht voor de problematiek gestegen is. Daardoor zijn mensen meer aandachtig en worden de problemen vaker gemeld. Bij deze meldingen gaat het niet uitsluitend over effectieve slachtoffers. In de meeste gevallen komen ze van mensen die zich niet lieten vangen en de feiten hebben gemeld. Omwille van het steeds toenemende aantal meldingen over frauduleuze incassobureaus, heeft minister Nathalie Muylle de opdracht gegeven om een sensibiliseringscampagne op te zetten.
De werkwijze van valse incassobureaus is meestal dezelfde. Nietsvermoedende consumenten worden telefonisch benaderd met een aanbod voor bijvoorbeeld de huur van een vakantiehuisje, een goedkope reis, korting op producten of voor het innen van vermeende belastingsschulden. Vaak is er helemaal geen contract: consumenten hebben gezegd dat ze alleen informatie over de aanbieding willen ontvangen en hebben dus niet ingestemd met het aanbod. Maar soms zijn consumenten ook niet eens benaderd en gaat het dus om een compleet verzonnen contract.
Toch bellen de oplichters een tijd later de consument op omdat er nog een rekening openstaat, die ondertussen opgelopen is tot honderden euro's. Consumenten worden herhaaldelijk gebeld, gemaild en voelen zich zwaar onder druk gezet om te betalen. Het incassobureau gaat daarbij niet in op de mededeling van de consument dat de rekening onterecht is. Uit de meldingen blijkt dat het taalgebruik steeds agressiever en dwingender wordt en dat de oplichters dreigen met bevoegdheden die ze niet hebben, zoals de inzet van deurwaarders of een beslaglegging.
De FOD Economie werkt samen met hostingproviders, telecomoperatoren en kredietkaartmaatschappijen om websites, telefoonnummers en rekeningen van dergelijke bureaus te blokkeren. Op vraag van de FOD Economie werden in 2019 163 Belgische domeinnamen offline gehaald.De FOD Economie beschikt ook over een lijst van frauduleuze incassobureaus. Op de lijst staan momenteel 43 dubieuze bureaus.