Vlaams parlementslid Jo Brouns vindt dat er veel efficiëntie verloren gaat bij het opsporen van besmettingen omdat de contact tracing op verschillende niveaus gebeurt, niveaus die niet met elkaar afstemmen. Daarom vraagt hij om de CLB’s, die clusterbesmettingen in scholen opsporen, ook toegang te geven tot de Vlaamse databank. “Zo vermijden we dat er dubbel werk wordt verricht en kunnen contact tracers efficiënter werken” zegt het parlementslid en burgemeester van Kinrooi.
Vlaams parlementslid en burgemeester van Kinrooi Jo Brouns wil meer efficiëntie bij contact tracing. Vandaag bestaan er drie contactopsporingsdiensten: de lokale opsporingsdiensten, de Vlaamse opsporingsdiensten én de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) die per school aan contact tracing doen. Elk met hun eigen aanpak en methodieken. Op maandag 9 november boog de coronacommissie rond onderwijs in het Vlaams parlement zich over die contactopsporing bij CLB’s.
Aanpak CLB’s
“Wat de CLB’s de voorbije maanden met beperkte middelen hebben klaargespeeld, is bijzonder sterk”, zo zegt Jo Brouns. “Er is snel geschakeld en de CLB’s hebben op korte termijn een sterke contact tracing uitgebouwd voor de leerlingenpopulatie. Dat zij dit zo snel hebben klaargespeeld, zegt veel over hun capaciteiten.”
Maar de nood aan meer ondersteuning werd pijnlijk duidelijk tijdens de coronacommissie. “Niet enkel het CLB, maar alle opsporingsdiensten gaan gebukt onder het werk om de goede tracing te garanderen. Ik begrijp ten zeerste de vraag naar ondersteuning van de CLB’s. Elk CLB heeft inmiddels de toezegging gekregen op vier extra medewerkers, maar we zien dat dit zeker niet overal volstaat om aan de eisen te blijven voldoen”, zegt het parlementslid. “Daarenboven is meer ondersteuning niet alles: we kunnen veel winst boeken door de diensten beter met elkaar af te stemmen.”
Uit eigen ervaring
Jo Brouns spreekt uit ervaring: “Ik ben recent zelf meerdere keren opgebeld omwille van corona, dat ons huis is binnengeraakt. Ik word liever te veel gebeld dan te weinig, maar we zouden veel efficiëntie winnen als we het LARS (het LeerlingenActiviteiten en -Registratie Systeem van de CLB’s) zouden kunnen koppelen aan de Vlaamse Zorgatlas, dat een overzicht biedt van de gegevens waar de Vlaamse zorg over beschikt. Zo kan dubbel werk vermeden worden en ontlasten we ook alle contactopspoorders.”
Daarboven vult het parlementslid aan dat hij de vraag van Sciensano volmondig steunt om van zodra dit mogelijk is, terug te keren naar de oude teststrategie. “In de oude teststrategie werden ook hoog risico contacten getest. Zo werden ook mensen opgespeurd die wel besmet waren, maar geen symptomen toonden: iets wat we toch aanzienlijk vaker bij kinderen en leerlingen zien”, zegt hij. “Met die teststrategie werden clusters veel beter opgespoord, wat van onnoemelijke waarde is binnen onze scholen. Een terugkeer naar de oude teststrategie zou ook een zeer goede manier zijn om de CLB’s te ontlasten”, besluit Jo Brouns.