CD&V werkt aan mobiliteitsbudget
12-03-2013
“In een eerste fase willen we het mobiliteitsbudget introduceren naast de bedrijfswagen als een mobiliteitsalternatief, een pakket van mobiliteitskeuzes en dus niet louter de bedrijfswagen. Op termijn moet het de bedoeling zijn om ook de verloning via een wagen en eventueel andere extralegale voordelen te integreren in een volledig en fiscaal optimaal mobiliteitsbudget”, stelt Griet Smaers, “in de mate dat de werkgever echt wilt wegen op het mobiliteitsgedrag van de werknemer, kan het budget in de toekomst zelfs verder aangevuld worden met de waarde-inbreng van andere voordelen in natura, zoals Kerst - of Sinterklaasgeschenken, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, maaltijdcheques, extra verlofdagen, telewerkdagen, … Het finale doel is te evolueren naar een systeem waarin enkel nog een mobiliteitsbudget bestaat dat voor alle voordelen in natura kan worden aangewend. Het mobiliteitsbudget creëert dus een vorm van responsabilisering. Het reikt werkgever en werknemer keuzemogelijkheden aan en zet hen op die manier aan tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid op het vlak van duurzame mobiliteit.”
“Naast de mobiliteitseffecten moet het mobiliteitsbudget ook een (fiscale) vereenvoudiging beogen. De verschillende regelgeving per vervoersmodus en per gebruikswijze (woon-werk, privé,…) op fiscaal, sociaal en arbeidsrechtelijk vlak wordt geharmoniseerd om tot een eenvormiger, rechtvaardiger en groener systeem te komen,” meent Jef Van den Bergh, “het mobiliteitsbudget leidt tot een flexibilisering van mobiliteit en werk. Idealiter moet het mobiliteitsbudget een vergelijkbaar statuut krijgen als dat van de bedrijfswagen en zowel budgetneutraal als administratief beheersbaar zijn voor alle partijen (werknemer, werkgever en overheid).”
CD&V zal inzetten op een wettelijk kader dat het mobiliteitsbudget alle kansen moet bieden.
Jef Van den Bergh en Griet Smaers namen hun initiatief op basis van het proefproject "Mobiliteitsbudget Werkt" van o.a. minister Hilde Crevits.