CD&V-vrouwen verkiezen feministes (M/V) van het jaar
06-02-2013
Op de nieuwjaarsreceptie van Vrouw & Maatschappij werden de winnaars van de poll voor de ‘Eregalerij van Vrouw & Maatschappij 2012’ bekend gemaakt. De genomineerden uit deze poll zijn personen of instellingen die in 2012 nieuws maakten met hun inzet voor gelijke kansen.
De competitie binnen de categorie ‘Nationaal’ eindigde op een ex aequo: staatssecretaris Hendrik Bogaert en Annemie Struyf haalden elk 27% van de stemmen. “Staatssecretaris Bogaert nam de broodnodige beslissing om quota in te voeren om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in het top- en middenmanagement van de federale overheid te verhelpen”, zegt Els Van Hoof, algemeen voorzitster van CD&V-werkgroep Vrouw & Maatschappij. Ook Annemie Struyf voedde de discussie rond de beleidsposities die vrouwen innemen in de media door haar voormalige werkgever “Woestijnvis” een mannenclub te noemen.
In de categorie ‘Internationaal’ gaat de overwinning naar Malala Yousafzai. Met 50% van de stemmen behaalde ze een overtuigende overwinning voor Viviane Reding (18% van de stemmen). Het 15-jarig Pakistaans meisje werd dit jaar wereldwijd bekend nadat de Taliban haar neerschoot omdat ze het recht op eiste om naar school te kunnen gaan. “Malala voert maar liefst al strijd voor gelijke onderwijskansen voor vrouwen sinds ze 11 jaar oud was. Een erg moedig verhaal en een zeer terechte winnaar van onze Eregalerij”, aldus Van Hoof.
De volledige uitslag
Nationaal
Hendrik Bogaert
27%
Staatssecretaris Hendrik Bogaert voerde quota in om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in het top- en middenmanagement van de federale overheid te verhelpen. Volgens Bogaert “hebben vrouwen een belangrijke rol te spelen in de modernisering van de federale overheid die we versneld aan het doorvoeren zijn". Tegen 2013 moet daarom minstens één derde van het top- en middenmanagement vrouw zijn. Diensten die de norm niet halen, moeten bij evenwaardig gerangschikte laureaten de voorkeur geven aan de vrouwelijke kandidaat. Van zodra de doelstelling gehaald is, wor dt de maatregel opgeschort.
Annemie Struyf
27%
Annemie Struyf reist in haar programma ‘In Godsnaam’ door de grote wereldgodsdiensten. In het tweede seizoen volgt ze de Vlaamse missiezusters. Struyf noemt haar vroegere werkgever “Woestijnvis”, een mannenclub. ‘Wouter Vandenhaute hoort het niet graag, maar Woestijnvis is en blijft een mannenbastion. Er werken veel vrouwen, ja: op de redacties, in de productie, als regisseur, op het secretariaat. Maar er is geen enkele vrouw die beleidsmatig iets in de pap te brokken heeft. Wie kwam naar mijn programma’s kijken om de eindredactie te doen? Altijd mannen. Struyf maakte di t jaar samen met Lieve Blanckaert ook een naaktkalender voor Kom op Tegen Kanker om vrouwen te sensibiliseren.
Sofie Peeters & Hollaback
25%
Sofie Peeters maakte het maatschappelijk debat rond seksisme op straat los met haar documentaire ‘Femme de la Rue’. Met een verborgen camera trok ze door Brussel en legde ze vast hoe ze door mannen werd aangesproken, nageroepen, beledigd en gevolgd. Door de uitzending van de documentaire in ‘Terzake’ ging de bal aan het rollen, waarna ook in het buitenland de discussie werd geopend.
In navolging van de internationale Hollaback-beweging werd in mei 2012 officieel ‘Hollaback Brussels’ gelanceerd met een flashmob in het Centraal Station. Op de website kan iedereen zijn of haar verhaal over seksuele intimidatie op straat kwijt. Met die verhalen willen de vrouwen achter Hollaback vooral sensibiliseren en zoeken naar oplossingen.
Danielle Krekels
12%
Danielle Krekels, zaakvoerster van Alprocor, weigert nog naar de ‘mannelijke’ evenementen van werkgeversorganisatie Voka te gaan en roept andere vrouwen op haar voorbeeld te volgen. “De enige vrouwelijke sprekers momenteel zijn 25-jarigen met een diep decolleté. Pas als een op de drie sprekers vrouw is, kom ik terug,” liet ze in een open brief weten. Ze verwijt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer dat hij “geen bekwame vrouwen kent en blijkbaar ook niet wil leren kennen”. Volgens Krekels zijn er wel degelijk een heleboel vrouwelijke sprekers beschikbaar, maar worden zij genegeerd.
FOD Sociale Zekerheid
9%
De Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid voert een vernieuwend beleid inzake ‘het nieuwe werken’. Prikklokken zijn zo goed als afgeschaft, bijna alle personeelsleden kunnen drie dagen per week thuis werken, niemand heeft een vast bureau en iedereen beslist zelf waar, hoeveel en wanneer ze werken. Enige voorwaarde: iedereen moet de vooropgestelde resultaten halen. Daarmee wordt gemikt op jongeren die zoveel mogelijk zelf willen beslissen hoe ze hun tijd indelen. Neem nu jonge moeders: vroeger gingen ze parttime werken, waardoor ze haast automatisch een promotie konden vergeten. Nu z iet het plaatje er al helemaal anders uit: bij de FOD Sociale Zekerheid zijn ongeveer evenveel mannen als vrouwen in dienst, op alle niveaus.
Internationaal
Malala Yousafzai
50%
Het Pakistaans meisje Malaha werd dit jaar wereldwijd bekend nadat de Taliban haar neerschoot.Malaha is 15 jaar oud en eist het recht op om naar school te kunnen gaan. Het meisje overleefde gelukkig de aanval en werd overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk. Malaha voert al strijd voor gelijke onderwijskansen voor vrouwen sinds ze 11 jaar oud was en werd hiervoor genomineerd voor de Nobelprijs.
Vivianne Reding
18%
De Europese Commissaris voor justitie deed dit jaar een voorstel voor verplichte vrouwenquota in bedrijven, omdat zelfregulering al jaren niet werkt. De doelstelling is om 40 procent vrouwen in topfuncties bij Europese beursgenoteerde bedrijven tegen 2020 en in overheidsbedrijven te behalen tegen 2018. De beursgenoteerde Europese bedrijven waarop de maatregel van toepassing is, zullen verplicht worden een eerlijke selectieprocedure op te stellen aan de hand van objectieve criteria. Bij gelijke vaardigheden zullen ze dan telkens voorrang moeten geven a an de vrouwelijke kandidaat. De lidstaten kunnen de bedrijven in hun land verplichten om meer inspanningen te leveren. Bedrijven moeten zichzelf ook doelstellingen opleggen en jaarlijks rapporteren over hun vooruitgang.
Manal Al-Sharif
15%
Op 17 juni 2012 kropen Saudische vrouwen achter het stuur om hun rechten op te eisen. Gezicht achter de Women2Drive-actie is de Saudische Manal al-Sharif. In 2011 verscheen op Youtube een filmpje van haar waarin ze met de wagen door de Saudische straten reed. Niet evident in een land waar dat voor vrouwen verboden is. Manal al-Sharif werd meteen opgesloten en pas na negen dagen opnieuw vrijgelaten, na grote internationale druk. Sindsdien strijden steeds meer Saudische vrouwen voor iets banaals: met de wagen mogen rijden.
Adèle
14%
De zangeres Adele vormt een toonbeeld voor jonge vrouwen over de hele wereld. Nadat de modekoning Karl Lagerfeld haar "te dik" had genoemd zei ze dat ze haar curves nooit heeft verborgen en ze er trots op is. "Ik heb er nooit willen uitzien als de modellen op de covers van tijdschriften. Ik vertegenwoordig de meerderheid van de vrouwen en daar ben ik trots op."
Anita Sarkeesian
3%
Sarkeesian is een mediacriticus die de pop-cultuur onder de loep neemt. Dit jaar onderzocht ze het seksisme in videospelletjes. Ze zamelde geld in voor haar experiment en kreeg veel meer bijval dan ze had verwacht. Ze kreeg echter ook veel kritiek vanuit de online gaming community. Ze gaf veel lezingen over het onderwerp en contacteerde verschillende bedrijven in verband met het online harassment van vrouwen.