Vrouw & Maatschappij – CD&V politica lanceert een campagne waarbij mannelijke CD&V-kopstukken zich uitspreken tegen geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer. Deze filmpjes zijn een onderdeel van hun jaarlijkse wittelintjescampagne tegen geweld op vrouwen.
In de aanloop tot 25 november (de Internationale Dag voor de Uitroeiing van Geweld tegen Vrouwen) hopen de CD&V-vrouwen met deze campagne vooral te sensibiliseren en hun beleidsvoorstellen zichtbaarheid te geven. “In de strijd tegen gendergerelateerd geweld, ook op de werkvloer, is het cruciaal om mannen te betrekken. Wanneer onze mannelijke kopstukken zich ertoe verbinden seksuele intimidatie nooit te zullen tolereren, nergens en tegen niemand, dan kan dat tellen als signaal”, zegt V&M-voorzitster Liesbeth Maris. Het filmpje van Kris Peeters, Minister van Werk, circuleert als eerste. In de loop van volgende week volgen de andere met onder andere Jo Vandeurzen, Wouter Beke en Sammy Mahdi.
Uit onderzoek blijkt dat één op drie werknemers nog steeds geconfronteerd wordt met geweld en ongewenst seksueel gedrag, en dit vooral in sterk hiërarchisch georganiseerde sectoren. Vrouwen en alleenstaanden lopen twee keer meer kans om blootgesteld te worden aan ongewenst seksueel gedrag. Vrouwelijke poetshulpen lopen een bijzonder hoog risico: 31,7% is al het slachtoffer geweest van seksueel geweld op het werk.
“Met deze campagne hopen we bij te dragen aan een mentaliteitsverandering rond machtsrelaties en seksuele intimidatie op het werk. Want we willen dat vrouwen overal en altijd veilig zijn. Elke vrouw dient een gelijkwaardig lid te zijn van onze samenleving, en dus ook op de werkvloer”, besluit Liesbeth Maris. Met hun campagne pleiten de CD&V-vrouwen onder andere voor een volledig onafhankelijk meldpunt dat instaat voor de interne procedure, genderquota op de kieslijsten bij de sociale verkiezingen en de opname van seksueel geweld op het werk in het Nationaal Actieplan voor gendergerelateerd geweld.
De lokale afdelingen van Vrouw & Maatschappij – CD&V politica zullen van 17 tot en met 25 november actievoeren om deze eisen kracht bij te zetten.
Meer informatie over de campagne vind je op www.jekanopmerekenen.be