CD&V vraagt sneller en harder optreden tegen ongeoorloofde prijsafspraken
02-07-2015
Kamerlid Griet Smaers (CD&V) wil dat de regering de Belgische Mededigingsautoriteit meer macht en middelen geeft om sneller en harder te kunnen optreden tegen ongeoorloofde prijsafspraken. Zij ondervroeg hierover minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters in de plenaire vergadering van de Kamer.
Vorige maand heeft de Belgische Mededingingsautoriteit 18 ondernemingen gesanctioneerd die tussen 2002 en 2007 op een gecoördineerde manier de prijzen hebben laten stijgen van drogisterij-, parfumerie-, en hygiëneproducten. De consument heeft dus vijf jaar lang te veel betaald voor deze producten. Voor deze ongeoorloofde prijsafspraken werd nu de hoogste boete tot nu toe, van 147 miljoen euro opgelegd.
De praktijk kwam eind 2006 al aan het licht toen Colgate-Palmolive deze afspraken aan de Belgische Mededingingsautoriteit meedeelde. Pas vorige maand werden de betrokken ondernemingen gesanctioneerd en dit op basis van een nieuw instrument namelijk de transactieprocedure. Sedert de wetswijziging van 2013 waarbij die transactieprocedure werd ingevoerd, is het mogelijk om eenvoudig en snel een inbreukprocedure af te sluiten.
Griet Smaers: “Wanneer we alles op alles zetten om de competitiviteit van onze economie te versterken, is het onaanvaardbaar dat op ongeoorloofde manier de prijs wordt gemanipuleerd en hoog wordt gehouden. Een sterke Belgische Mededingingsautoriteit is nodig om de concurrentie te kunnen verzekeren en om snel en eenvoudig bij inbreuken deze feiten vast te stellen en te sanctioneren.”
Minister Peeters ondersteunde deze vraag en kondigde alvast aan dat er een versterking komt van de mededingingsautoriteit door een uitbreiding van personeelscapaciteit van 20 naar 50 personeelsleden. Verder zal hij een wettelijke regeling uitwerken voor de schaderegeling van consumenten in navolging van ongeoorloofde concurrentie.