CD&V voorstander quota Grondwettelijk Hof
24-09-2012
Sabine de Bethune en Cindy Franssen (Senaat) zijn tevreden met de steun die zij krijgen van de Ecolo-Groen-fractie omtrent het opleggen van vrouwenquota in het Grondwettelijk Hof. Beiden hebben reeds in januari vorig jaar een wetsvoorstel (nr. 5-660/1) ingediend dat moet leiden tot de vervrouwelijking van het hoogste gerechtshof van ons land en hopen hun wetsvoorstel in het najaar te kunnen agenderen in de bevoegde senaatscommissie.
Sabine de Bethune heeft in het verleden al verschillende voorstellen gelanceerd die pleitten voor quota. Zo is zij voorstander van meer vrouwen in de raden van bestuur in beursgenoteerde ondernemingen en overheidsbedrijven. Zij stelt voor om dit door te trekken naar de rechterlijke macht. "'Hoe hoger de magistratuur, hoe minder vrouwen', lijkt wel de stelregel te zijn", aldus de Bethune. "We kunnen dus wel degelijk spreken van een glazen plafond, dat vrouwen tegenhoudt om toe te treden tot de belangrijkste functies in de magistratuur."
Het rechtscollege dat moet waken over de naleving van het gelijkheids- en non-discriminatiebeginsel, verankerd in artikel 10 en 11 van de Grondwet, is zo goed als uitsluitend uit mannelijke rechters samengesteld. De wetgeving die deze benoemingen regelt eist niet alleen een taalevenwicht van 6 Franstalige en 6 Nederlandstalige rechters, ze vraagt ook een evenwicht van 6 vooraanstaande juristen en 6 politici om een 'gouvernement des juges' te vermijden. Maar over een man-vrouwevenwicht blijft de wet algemeen door te stellen dat "het Hof is samengesteld uit rechters van verschillend geslacht." Momenteel zetelt er slechts één vrouw in het Hof.
Volgens Sabine de Bethune hinkt België daarmee achterop in het Europese peloton. Zo staat het ver af van in de meeste landen evident is voor hun Grondwettelijk Hof. Volgens recente cijfers benaderen Luxemburg (4 vrouwen op 9 rechters) en Zweden (8 op 18) de pariteit, en doen maar liefst 23 landen het beter dan België. Ook het Internationaal Strafhof dat zich uitspreekt over de meest ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en van de mensenrechten heeft in zijn Statuut waarborgen voor een evenwichtige samenstelling ingebouwd.
Concreet stellen beide CD&V-senatrices dan ook voor dat ten hoogste twee derden van de rechters van het Grondwettelijk Hof van hetzelfde geslacht zijn. Vandaag bestaat dit Hof uit twaalf rechters, waarvan slechts één van het vrouwelijke geslacht. Om de vooropgestelde quota te bereiken, stellen de Bethune en Franssen voor om te werken met een overgangsperiode. Indien de vooropgestelde verhouding niet bereikt is op 31 december 2015, wordt er vanaf dan één vrouw aangeduid per twee benoemingen.
Cindy Franssen: "De samenstelling van het Hof moet blijk geven van een evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen, wat ook moet leiden tot een verhoogd vertrouwen in de rechterlijke macht. Deze maatregelen zijn bovendien in lijn met de eerdere Belgische wetgeving die rond dit thema is aangenomen, zoals een evenwichtige vertegenwoordiging in adviesorganen, kieslijsten en in de Hoge Raad voor Justitie."
Beide CD&V-senatrices zullen de gesprekken in het parlement dan ook constructief tegemoet gaan. Op termijn wil Sabine de Bethune deze regelgeving doortrekken naar alle hogere rechtbanken, zoals het Hof van Cassatie en de Raad van State. "Het genderevenwicht weerspiegelt zich best in alle lagen van de magistratuur. Dit is essentieel in een democratische rechtsstaat", besluit ze.