CD&V steunt uitrustingsplan Wathelet
05-07-2013
Volgens Leen Dierick is het plan van Wathelet de best mogelijke oplossing om na de sluiting van Doel 1 en 2 in periodes van groot stroomverbruik in de winter voldoende elektriciteit in België ter beschikking te hebben.
Leen Dierick: “Stroomzekerheid is voor ons een prioriteit, maar de energieprijzen moeten ook betaalbaar blijven zowel voor de bedrijven als voor de gezinnen. Dit vergt een weloverwogen mix aan maatregelen, waarbij bij elke maatregel de kostprijs wordt berekend en zo min mogelijk wordt afgeschoven op de gezinnen en bedrijven. Dat is in dit plan het geval: het potentieel aan vraagsturing wordt drastisch uitgebouwd, er komt een strategische reserve, de competitiviteit van bestaande centrales wordt verhoogd, en investeringen in bijkomende flexibele productiecapaciteit worden gedekt via een tijdelijke inkomensgarantie”.
CD&V is tevreden met de randvoorwaarden van de formule van de inkomensgarantie voor nieuwe gascentrales: jaarlijks geplafonneerd , beperkt in de tijd (6 jaar) en in capaciteit (max 800 MW), en via een tender zodat de meest rendabele projecten het halen, met de minste kans op steun. “Er zijn daardoor duidelijke limieten aan de kostprijs van de maatregel. Door de financiering via de inkomsten van de nucleaire rente komt dit ook niet terecht in de stroomfactuur van de verbruikers”, aldus Dierick.
De beslissing om de inkomsten van de nucleaire rente en de winstdeling in de verlenging van Tihange 1 meer te doen terugvloeien naar de ontwikkeling van de Belgische elektriciteitsmarkt heeft CD&V in het verleden reeds meermaals verdedigd. Dierick benadrukt dat de inkomsten zullen gebruikt worden voor de competitiviteit van de bestaande centrales, voor de nieuwe capaciteit en voor (een deel van) de steun voor de offshore-windmolens. “Het is de belangrijkste financieringsbron voor het toekomstig energiebeleid die de marktprijs niet opdrijft en dus de stroom betaalbaarder houdt”.
Dierick roept echter op om na afronding van dit uitrustingsplan zo snel mogelijk werk te maken van een visie op langere termijn dan 2017. “De kernuitstap tussen 2022 en 2025 houdt een enorme omwenteling van het Belgische elektriciteitspark in, die vijf keer zo groot is als de stopzetting van Doel 1 en 2. Bijkomende hoogspanningslijnen met het buitenland vanaf 2018 zijn niet de enige oplossing. Duitsland sluit ook haar nucleaire capaciteit, er zal nog meer modulerende hernieuwbare stroom komen, en de prijzen van aardgas en steenkool kunnen nog sterk wijzigen. We hebben daarom dringend nood aan verdere harmonisatie om te komen tot een gezamenlijk instrument”.
CD&V stelt daarom voor:
Werk te maken van één mechanisme voor voldoende piekcapaciteit binnen de CWE-zone (Duitsland, Frankrijk, Benelux). Deze landen hebben nu al een ééngemaakte groothandelsmarkt. De uitdagingen zullen alleen maar groter worden. Oplossingen via aparte systemen per lidstaat dreigen te leiden tot overinvesteringen.
Een globaal, gezamenlijk federaal-gewestelijk uitrustingsplan op stellen op langere termijn dan 5 jaar. Daarin moeten ook de gewestelijke trajecten voor hernieuwbare energie en hogere energie-efficiëntie een plaats krijgen. We moeten zorgen voor een stabiele visie en een aantrekkelijk investeringsklimaat voor de Belgische energiemix van de toekomst.