CD&V steunt een verdere Europese militaire integratie
17-12-2013
De strategische situatie van de EU is aan het veranderen. Niet alleen is er politieke ongerustheid ten zuiden en ten oosten van Europa in Syrië, Egypte, Libië en Oekraïne, maar ook de financiële crisis heeft effect gehad op de Europese defensiemarkt door zware besparingen. Europa moet dus meer verantwoordelijkheid opnemen in het verzekeren van haar eigen veiligheid.
Op de Europese Raad van 19 en 20 oktober zullen de staats- en regeringsleiders zich dan ook buigen over de toekomst van het Gemeenschappelijk Veiligheid- en Defensiebeleid (GVDB) van de EU. Tijdens een briefing door de Eerste Minister op het Federaal Adviescomité Europese Aangelegenheden, vroeg kamerlid Kristof Waterschoot (CD&V) de Eerste Minister om een aantal belangrijke punten aan te kaarten.
“CD&V is voorstander van een verregaande militaire integratie op Europees vlak. Pooling and sharing, waarbij investeringen gezamenlijk gedragen worden door verschillende Lidstaten, werd reeds door minister De Crem gelanceerd in 2009. Ik verwacht dan ook dat de Eerste Minister tijdens de Europese Top zich zal engageren de voortrekkersrol van België verder te zetten en en dat hij dus zal pleiten voor een intenser Europees samenwerkingsverband. Men moet bijvoorbeeld werk maken van de EU Battle Groups zodanig dat ze ingezet kunnen worden tijdens militaire operaties. Dit betekent echter niet dat een sterk en efficiënt Europees leger volledig apart gezien moet worden van de NAVO, want ook hier moet er gekeken worden naar de samenwerking tussen beide instellingen,” aldus Kristof Waterschoot.
“Ik wil wel verduidelijken dat militaire samenwerking over de (Europese) grenzen heen geen mirakeloplossing is voor alle uitdagingen van Defensie,” gaat Kristof Waterschoot verder. “Belangrijke investeringen zullen namelijk nodig blijven als we een betrouwbare internationale partner willen blijven en nog een rol van betekenis willen spelenbij buitenlandse operaties”.
Ook het Europees industriebeleid van Defensie zal onder de loep genomen worden. De impact van de financiële crisis heeft de Europese Defensiemarkt namelijk getekend. “Het industrieel Defensiebeleid wordt nog teveel gekenmerkt door een sterk behoud van de soevereiniteit. Maar ik vind dat het net nu belangrijk is om stappen te zetten in een gezamenlijk Europees industrieel defensiebeleid om zo de kosten voor de Lidstaten te kunnen laten dalen,” besluit Kristof Waterschoot.