CD&V resoluut voor gamen in de klas
14-10-2010
Slechts 1 op de 5 vijftienjarige scholieren vinden de school een boeiende ervaring. Deskundigen geven aan dat dit o.a. te wijten is aan een gebrek aan dynamiek in de klasomgeving. Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts spoort minister van onderwijs Smet daarom aan om werk te maken van de uitvoering van de resolutie over gamen in de klas. “Games kunnen ontegensprekelijk een verrijkende aanvulling zijn op de bestaande lesmethodieken. Ze zijn interactief, dynamisch en sluiten aan op de leefwereld van kinderen,” vat Rombouts de argumenten om vaart te maken samen.
Tinne Rombouts was de motor achter de resolutie die in 2008 door het Vlaams Parlement werd aangenomen. Daarin wordt gamen als verrijkende lesmethodiek gepropageerd.
Minister Smet is echter te terughoudend in de uitvoering van de aanbevelingen uit de resolutie. In plaats van actief de regie op te nemen in de ontwikkeling van educatieve spellen en de implementatie ervan in de klas, houdt hij het bij een positieve aanbeveling.
“In het licht van de bestaande onderzoeksgegevens, vind ik dat merkwaardig. Er is meer nodig om games ingang te laten vinden in de klas,” aldus Tinne Rombouts. Ze pleit voor een gecoördineerde aanpak waarbij niet alleen de serious games die in opdracht van de Vlaamse overheid worden ontwikkeld een kwaliteitsbeoordeling krijgen (prijs/kwaliteit op leervlak). Ook het commercieel ontwikkelde aanbod moet gescreend worden, zodat scholen niet nodeloos worden overspoeld.
Los van de selectie en aankoop van games, vergt de implementatie ervan in de schoolomgeving ook investeringen in infrastructuur. ICT-klassen zijn nu vrijwel permanent in gebruik. Rombouts: “Om weerstanden ook in de onderwijswereld weg te werken, zullen minstens deze praktische drempels moeten worden weggewerkt. Dat vraagt overduidelijk meer dan een welwillende houding van de minister.”
Ze wil dat de minister werk maakt van een concreet plan van aanpak: “Door in de regiestoel plaats te nemen en overleg met de scholen en koepels te organiseren, kunnen heel wat van de voornoemde drempels snel worden weggewerkt.”
Voor Tinne Rombouts is welbevinden op school een belangrijke bepalende factor voor de verdere schoolloopbaan van kinderen. De zoektocht naar methodes om dat op te krikken moet dan ook een absolute prioriteit zijn binnen het onderwijsbeleid. De uitvoering van de aanbevelingen van het Vlaams Parlement in de games-resolutie is een goed startpunt.