CD&V pleit voor geleidelijke invoering gereglementeerde boekenprijs
10-07-2015
Het regeerakkoord voorziet in de invoering van een gereglementeerde boekenprijs om de levensvatbaarheid van de boekensector positief te beïnvloeden. Op 22 juni organiseerde de commissie cultuur een hoorzitting over het voorstel van het Boekenoverleg hieromtrent. Een consensus bleek moeilijk, maar is nu toch gevonden. Om de effecten ervan op de sector en de bibliotheken nauwkeurig te kunnen inschatten, pleit CD&V bij monde van Vlaams volksvertegenwoordiger Caroline Bastiaens voor een geleidelijke invoering.
Het was geen sinecure om alle partners (vaak met tegenstrijdige of alvast niet gelijklopende belangen) op dezelfde golflengte te krijgen en eensgezind achter een uitgewerkt, gemotiveerd en onderbouwd voorstel voor een gereglementeerde boekenprijs te krijgen.
De aanvankelijke consensus over het voorstel van het Boekenoverleg kreeg tijdens de hoorzitting een stevige deuk toen de lokale bibliotheeksector zich openlijk vragen stelde bij de maximumkorting voor de bibliotheken. Zij vreesden voor de negatieve impact op hun collectiebeleid in tijden van besparingen bij de steden en gemeenten.
Caroline Bastiaens: “We hebben uiteraard begrip voor deze bekommernis, maar we moeten natuurlijk wel het globale plaatje voor ogen houden. De belangen van de hele boekensector spelen. Als er geen Vlaamse boeken meer worden uitgegeven en verkocht, dan is dat ook nadelig voor de bibliotheken. Bovendien: het aandeel van de bibliotheeksector in de omzet van de boekensector bedraagt slechts 7%. En uit een vergelijking met de kortingen die in onze buurlanden gehanteerd worden, blijkt dat de gemiddelde korting die de bibliotheeksector nu geniet (25%) toch wel erg hoog is (Duitsland 10% en Frankrijk 9%).”
Omwille van de zorg die door de bibliotheeksector werd geuit, stelde Caroline Bastiaens vandaag een compromis voor tijdens een gedachtewisseling met de minister van cultuur:
We voeren de gereglementeerde boekenprijs in met een korting van 20% voor de bibliotheeksector die na een overgangsperiode van 5 jaar wordt verlaagd tot 15%.
We koppelen hieraan een uitgebreide nulmeting zodat we alle effecten van deze maatregel nauwgezet kunnen monitoren en desgevallend bijsturen.
Vooraleer het kortingstarief verlaagd wordt tot 15% voeren we op basis van deze nulmeting en monitoring een grondige evaluatie door.
Caroline Bastiaens: “De gereglementeerde boekenprijs is geen economische maatregel maar een instrument van cultuurbeleid. We willen dit instrument inzetten om de hele boekensector meer ademruimte te geven, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Maar dat wil niet zeggen dat we dit blindelings zullen invoeren. Ons voorstel om geleidelijk in te voeren laat toe de effecten nauwkeurig op te volgen en dan bij te sturen indien nodig.”