Kiezen voor de fiets als vervoermiddel is kiezen voor een gezond leven en het klimaat. Om deze reden geven we de fiets de plaats waar hij recht op heeft: als koning van de weg. Waar werken we op dit moment aan?
Groen licht voor alle fietsers op kruispunten
Kruispunten zijn vaak een grote zwakte voor de fietser. Fietsers, voetgangers en motorverkeer komen er samen en dat leidt soms tot gevaarlijke situaties. Denk maar aan het beruchte ‘dodehoekongeval’.
Federaal parlementslid Jef Van den Bergh stelt daarom voor om op sommige kruispunten het “Alle Fietsers Tegelijk Groen”-principe toe te passen. Verkeerslichten zullen dan een moment aanduiden waarop alle fietsers het kruispunt kunnen oprijden terwijl alle auto’s moeten wachten.
Snelle e-bikes naast gewone fietsen laten rijden
Sinds de wetgeving van oktober 2016 hebben snelle elektrische fietsen (speed pedelecs) dezelfde plaats op de weg als bromfietsen van klasse B. Omdat zo’n fiets best een hoge snelheid kan halen, mogen ze niet op plaatsen rijden waar ook voetgangers kunnen komen.
Jef Van den Bergh wil dat deze e-bikes toegelaten worden waar gewone fietsen ook mogen. Een koersfiets kan ook een snelheid halen van 30 km/u en met deze mag je gerust op het fietspad rijden.
Onveilige fietssituaties aankaarten
Fietsen is doorgaans de snelste manier om je binnen Brussel te verplaatsen. Om het de fietsers in Brussel zo aangenaam mogelijk te maken, start Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets de campagne ‘Ping if you Care’.
In een eerste fase krijgen 500 Brusselse fietsers elk een ‘pinger’ toebedeeld. Deze pingers zijn drukknoppen die fietsers aan hun stuur vastmaken. En waarmee ze heel eenvoudig kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen in het Brusselse verkeer.
In augustus start een tweede fase van Ping if you care, waarin 500 bijkomende pingers ter beschikking worden gesteld. Aanmelden voor deze tweede fase kan nog steeds hier.