CD&V geeft vorm aan sociaal-economisch plan - #welkvlaanderen
03-02-2014
“In welk Vlaanderen wil u leven ?” Dat is de vraag waarmee "Kris Peeters On Tour" de komende weken Vlaanderen rondtrekt. CD&V werkt namelijk een sociaaleconomisch plan uit, waarmee we willen bouwen aan economische groei, zónder sociale afbraak. Want, de komende 5 jaar zullen de toekomst van Vlaanderen bepalen. Vijf jaar die we willen invullen met duidelijke, duurzame en doelgerichte keuzes. Daarom zal minister-president samen met de CD&V-kopstukken de ideeën die er nu reeds zijn, aftoetsen op het terrein. Op 28 februari zal CD&V tenslotte haar finaal sociaal-economisch plan voorstellen. Op deze manier zoekt CD&V actief het partnerschap op met gezinnen, ondernemers en verenigingen.
Vandaag, maandag 3 februari, werd “Kris Peeters on Tour” officieel gestart, door een bezoek van minister-president Kris Peeters, samen met Europees Parlementslid Marianne Thyssen, federaal staatssecretaris Hendrik Bogaert en Vlaams minister Hilde Crevits, aan het agro-voedingsbedrijf Maselis in Roeselare en Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Met de vraag “In welk Vlaanderen wil u leven” begeeft ‘Kris Peeters on Tour’ zich naar alle provincies in Vlaanderen. Want, de komende 5 jaar zullen de toekomst van Vlaanderen bepalen. Vijf jaar die we willen invullen met duidelijke, duurzame en doelgerichte keuzes. Op basis van gesprekken met ondernemers, verenigingen, academici en burgers komt CD&V op 28 februari tot een finaal sociaal-economisch plan, waarmee we naar de verkiezingen trekken. Vandaag in West-Vlaanderen kreeg het sociaal-economisch plan verder vorm.
Kris Peeters, Marianne Thyssen, Hendrik Bogaert en Hilde Crevits brachten vandaag een bezoek aan het agro-voedingsbedrijf Maselis. Maselis is een in Roeselare gevestigde producent van voedingswaren en ingrediënten op basis van graan, en toonaangevend in de sector. In de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge volgde daarna een workshop in ‘Het Fornuis’ van de school, een rondleiding in de schoolgebouwen, en gesprekken met de studenten en docenten. Zowel de agrovoedingssector waarin Maselis toonaangevend is, als de hotelschool Ter Groene Poorte, zijn toonbeelden van innovatie. Onze Vlaamse gastronomie en horecasector zijn wereldtop, en geven internationale uitstraling aan Vlaanderen. De innovatieve en ondernemende Vlaming is nodig in alle sectoren. Bedrijven als Maselis zorgen voor een enorm exportaandeel, creëren jobs, en brengen gezonde voeding op ons bord. Binnen de onderwijssector speelt de hotelschool Ter Groene Poorte hierop in, door gezonde voeding te promoten en ware vakmannen op te leiden in de gastronomie en horecasector. Hiermee blijft Vlaanderen zondermeer een regio van baanbrekende vakmannen.
De agrovoedingssector bekleedt een dominante positie op onze thuismarkt, maar is daarnaast - in toenemende mate - een zeer sterk exporterende sector. De sector is goed voor 10% van de totale export in ons land en realiseert een positief handelssaldo van meer dan 4,7 miljard euro per jaar. Op die manier draagt deze industriële cluster netto actief bij tot welvaartscreatie in ons land. Voor heel wat producten staat Vlaanderen zelfs in de top 5 van grootste exporteurs ter wereld: diepvriesgroenten (1e plaats), aardappelbereidingen (2e plaats), chocoladeproducten (2e plaats), banketbakkerswerk (2e plaats); peren (3e plaats), bier (4e plaats), varkensvlees (5e plaats).
“De voedingssector is onlosmakelijk verbonden met onze Vlaamse landbouw, die gekenmerkt wordt door hoge voedselveiligheidsstandaarden, een zeer hoge productiviteit, en echt vakmanschap. We willen deze speerpuntsector van onze Vlaamse economie volop blijven ondersteunen”, aldus minister-president Peeters.
Enkele elementen uit het sociaal-economisch plan
Met ons sociaal-economisch plan willen wij ondermeer deze levensbelangrijke cluster nog beter ondersteunen. CD&V voorziet een investeringsplan van 2,7miljard voor economie en innovatie, scholen en zorg, mobiliteit en een schoner leefmilieu. Ook zal CD&V de loonkostenkloof tegen 2018 helemaal dichtrijden. Want dat betekent duurzame jobs, betere jobs, meer jobs. Wij zetten in op diverse maatregelen voor economische vooruitgang, zonder sociale afbraak :
- De Vlaamse overheid moet extra investeren in onderzoek en ontwikkeling, en de samenwerking bevorderen die noodzakelijk is om het fundamenteel, toegepast en meer praktijkgericht onderzoek beter op elkaar af te stemmen. Zo kan maximaal tegemoet gekomen worden aan de noden van de bedrijven, vaak KMO’s, die actief zijn in deze cluster, zowel in de voedingssector, de landbouwsector als de afgeleide sectoren (machinebouw, veevoedersector).
- In dit kader kan o.a. verder gewerkt worden op het elan van de Food Pilot, die in samenwerking tussen Flanders Food en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, baanbrekend werk verricht om nieuwe ‘food-toepassingen’ op semi-industriële schaal uit te testen.
- In de landbouwsector moeten de mogelijkheden van precisielandbouw zowel in de plantaardige als de dierlijke sector verder ontwikkeld worden, zodat het intensieve Vlaamse productiemodel hand in hand kan gaan met maximaal respect voor omgeving en milieu.
- Om landbouwbedrijven te wapenen tegen de toegenomen volatiliteit van de landbouwmarkten, moet in de fiscaliteit een zogenaamd Carry Back, Carry Forward systeem worden uitgewerkt. Op dit moment is het enkel mogelijk om verliezen door te schuiven naar een volgend fiscaal jaar (Carry Forward). Om te vermijden dat landbouwers in crisisjaren met zeer hoge belastingen worden geconfronteerd als gevolg van winsten van het jaar voordien, zou daarom het Carry Back systeem moeten ingevoerd worden.
- Het snel en correct afleveren van gezondheids- en veiligheidscertificaten voor de diverse uitvoerbestemmingen, is een uitdaging die van levensbelang is om de exportkansen van de agro-voedingscluster daadwerkelijk waar te maken.
- Een performant werkende overheid wordt op dit vlak steeds meer een internationaal concurrentie-element. We moeten hier het verschil kunnen maken. Wij willen daarom dat de werking van het FAVV maximaal wordt versterkt om op dit terrein op te treden als een efficiënt en goed draaiend overheidsagentschap.
- Volgens recente prognoses zal het personenvervoer in België, zonder bijkomende maatregelen, tegen 2030 met 20% stijgen tegenover 2008, het vrachtvervoer tot liefst 68%. Het investeringsbeleid van de voorbije jaren moet daarom door de volgende Vlaamse regering nog worden versterkt.
- De bedrijven kunnen een beroep doen op logistieke consulenten en transportdeskundigen om hun logistieke stromen (kosten-)efficiënter uit te voeren. Uit de eerste resultaten van de afgewerkte projecten van de logistieke consulenten blijken 1 op 4 projecten uit de voedingsindustrie te komen. “Er zijn grote winsten te boeken in deze sector. Door goed logistiek advies kan gemiddeld een kostenbesparing van 8% op de logistieke kosten en een winst van 9% op de uitstoot van CO2 worden gerealiseerd. Om dit potentieel te valoriseren is het van belang dat er specifiek voor deze sector een consulent wordt aangeduid”, aldus minister Hilde Crevits.
- Staatssecretaris Hendrik Bogaert wijst op het belang van de Voedingsindustrie en de agro-voeding, in het bijzonder voor de West-Vlaamse economie. Sterke bedrijven veronderstellen ook een efficiënte overheid. De lessen die worden getrokken uit de vele contacten met het bedrijfsleven versterken het wederzijds begrip tussen bedrijven en overheid. “E-government is een belangrijke hefboom in dit debat. De verdere uitrol van toepassingen zoals ‘e-procurement’ (=overheidsopdrachten) ‘e-invoicing’ (=digitale facturatie aan de overheid) en ongetwijfeld ook het ‘Only-Once’ principe (=overheid die hergebruik moet maken van bedrijfsinformatie die ze reeds heeft ontvangen), zijn belangrijke hefbomen voor een performante wisselwerking tussen overheid en privé”, aldus staatssecretaris Hendrik Bogaert.
- Deze legislatuur zal de Vlaamse regering de omgevingsvergunning hebben gerealiseerd: projecten waar een bouw- en milieuvergunning voor nodig is, zullen maar één aanvraag meer moeten indienen, en één procedure doorlopen. Maar, de overheid kan haar ondernemingsvriendelijkheid nog meer verderzetten. Wij stellen voor om in de volgende regering een belangrijke ‘mind shift’ te realiseren. Bedrijven moeten bij investeringen, uitbreidingen en aanpassingen van hun bedrijf met zeer veel adviezen van verschillende overheidsinstanties rekening houden. Bovendien werken die overheidsinstanties vaak langs elkaar door. De overheidsinstanties die advies verlenen bekijken de situatie al te vaak vanuit hun eigen bevoegdheden en niet vanuit het algemeen belang, laat staan vanuit het belang voor onze bedrijven. De invalshoek dient dus te worden omgekeerd. De adviesverlening geeft dan aanbevelingen aan de bedrijven hoe ze met die maatschappelijke bekommernissen op een werkbare manier kunnen omgaan. De toekomstige Vlaamse en federale regering moeten dit wat ons betreft als algemeen principe aannemen, en als attitude opleggen aan al hun diensten.
Op 28 februari lanceert Kris Peeters zijn volledige socio-economische programma.