CD&V geeft in Oost-Vlaanderen verder vorm aan sociaal-economisch plan
10-02-2014
Vandaag, maandag 10 februari 2014, trok ‘Kris Peeters on Tour’ met minister-president Kris Peeters, federaal vicepremier Pieter De Crem, Europees parlementslid Marianne Thyssen, en Vlaams minister Joke Schauvliege naar Oost-Vlaanderen met de vraag “In welk Vlaanderen wil u leven”. In Oost-Vlaanderen werden de CD&V’ers ontvangen bij kledingproducent Van de Velde in Schellebelle en hielden ze een netwerkmoment met de sierteeltsector. In Gent volgden ook een rondetafelgeprek met ondernemers en een avondprogramma met jongeren, vrijwilligers en CD&V-leden.
De komende 5 jaar zullen de toekomst van Vlaanderen bepalen. Vijf jaar die we willen invullen met duidelijke, duurzame en doelgerichte keuzes. Op basis van gesprekken met ondernemers, verenigingen, academici en burgers komt CD&V op 28 februari tot een finaal sociaal-economisch plan. Met dit plan wil CD&V partner zijn van de toekomstplannen van de gezinnen, ondernemingen en verenigingen in Vlaanderen. Vandaag in Oost-Vlaanderen kreeg het sociaal-economisch plan verder vorm, nadat ‘Kris Peeters On Tour’ vorige week werd afgetrapt in West-Vlaanderen. De volgende halte is Brussel, op vrijdag 14 februari.
BEST PRACTICES - kledingproducent Van de Velde en de Vlaamse sierteeltsector
Vlaanderen heeft één van de meest open economieën ter wereld. Onze export is goed voor ongeveer 45.000 euro per capita. Daarmee moeten we wereldwijd alleen Hong Kong, Singapore en Luxemburg voorlaten. In de afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om die open economie te versterken. En die groei is nog niet ten einde. Want ook 2013 lijkt een recordjaar te zijn geweest. Uit de nieuwste cijfers van Flanders Investment & Trade blijkt immers dat de export in de eerste tien maanden van 2013, opnieuw met 1,74% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2012.
Van de Velde – het bedrijf waar Kris Peeters, Pieter De Crem, Marianne Thyssen en Joke Schauvliege vandaag te gast waren – is hiervan een sprekend voorbeeld. Dit bedrijf heeft lang geleden al begrepen dat groeien betekent dat je je vleugels moet uitslaan. Zij maken het verschil. Door te innoveren, ateliers in Vlaanderen te behouden, en veel service te bieden. En door absolute topkwaliteit af te leveren. Het is mede dankzij een bedrijf als Van de Velde dat de export van kledingproducten in de eerste 10 maanden van vorig jaar met 7,76% is gestegen tot meer dan 2,3 miljard euro. In de eerste tien maanden van 2013, bedroeg de textielexport 7,8 miljard euro. Daarmee is het de 9de belangrijkste exportsector in onze economie.
De sector genereert een toegevoegde waarde van bijna 1,4 miljard euro per jaar. Samen stellen ze in Vlaanderen 24.000 mensen tewerk. Vlaanderen is wereldtop in de textiel-, kleding- en modesector.
Dat geldt ook voor onze Vlaamse sierteeltsector, waarmee de vier CD&V-kopstukken vandaag een netwerkmoment hadden. De sierteeltsector is een economisch belangrijke sector met meer dan 3.000 personen, en heeft een productiewaarde van meer dan 500 miljoen euro per jaar.
Net zoals onze kleding-, textiel- en modesector zorgt ook de sierteeltsector er voor dat Vlaanderen één van de meest open economieën ter wereld heeft. Dankzij de toegevoegde waarde die de sierteeltproducten na het oogsten nog krijgen, bedraagt onze export zelfs meer dan de productiewaarde. Elk jaar voeren wij immers voor 660 miljoen euro sierteeltproducten uit naar andere landen. De sierteeltsector is zo een sterk symbool van de economie die we moeten nastreven.