CD&V dringt aan op Permanent Armoedeoverleg in elk beleidsdomein
15-11-2012
Het Verticaal Permanent Armoedeoverleg wil specifieke beleidsinitiatieven toetsen aan de visie en ervaring van de doelgroep en zo voorstellen tot aanpassing te formuleren. Het is de verantwoordelijkheid van elke Vlaamse minister om dit overleg te organiseren binnen zijn of haar beleidsdomeinen. Dit gebeurt in overleg met het Vlaams Netwerk van Verenigingen waar armen het woord nemen. Het Vlaams Netwerk beluistert de opmerkingen van de armoedeverenigingen, en vertolkt deze tijdens het VPAO. Zo wordt gegarandeerd dat de stem van mensen in armoede wordt gehoord en daaropvolgend vertaald in concrete beleidsmaatregelen.
Bij 12 van de 20 beleidsdomeinen werd in 2011 en/of 2012 een VPAO georganiseerd. En met succes. Zo organiseert minister Vandeurzen jaarlijks meerdere keren een VPAO over een specifiek thema binnen het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Tijdens een VPAO omtrent gezondheidspromotie en ziektepreventie bijvoorbeeld, merkte het Vlaams Netwerk op dat men te weinig werd betrokken bij gezondheids- en preventiecampagnes. Aan het eind van het overleg lagen er concrete maatregelen op tafel om de inspraak en participatie van het Netwerk bij deze campagnes te vergroten. Minister Vandeurzen scoort hiermee veruit het best. Ook de beleidsdomeinen Onderwijs en Vorming, Jeugd, Cultuur, Stedenbeleid en Sociale economie… legden zich toe op het VPAO.
In de andere 8 beleidsdomeinen wordt er nog steeds geen VPAO georganiseerd. Sommige ministers geven bovendien ongegronde redenen. Zo beweert men bij het beleidsdomein Financiën en Begroting dat er geen direct verband is met armoede. Als de Vlaamse overheid armoedebestrijding als topprioriteit naar voren heeft geschoven in haar Regeerakkoord 2009-2014, moet dit ook blijken uit haar begroting en de financiële middelen die hiervoor in elk beleidsdomein worden vrijgemaakt. Nog frappanter is het feit dat er in het beleidsdomein Toerisme geen enkel VPAO heeft plaatsgevonden, aangezien dit een rechtstreeks verband houdt met armoede. Mensen in armoede hebben niet altijd toegang tot het recht op vakantie, participatie en ontspanning. Door met hen in overleg te gaan, kan het aanbod aangepast worden om bestaande drempels te verlagen.
Cindy Franssen: “Het is belangrijk om het beleid af te stemmen op de ervaringen van mensen in armoede. Zij worden, direct of indirect, door de beleidsbeslissingen getroffen. Het is positief dat er in een kleine meerderheid van de beleidsdomeinen al een inspanning is gedaan om regelmatig te overleggen met mensen in armoede en armoedeverenigingen. Het is echter essentieel dat zij ook worden gehoord in beleidsdomeinen waarbij er misschien op het eerste zicht geen direct verband is met armoedebestrijding. Ik spoor dan ook alle ministers aan om tegen het eind van deze legislatuur in elk departement een VPAO te organiseren.”