In de discussie rond het verbeteren van de luchtkwaliteit, wijzen CD&V Antwerpen en CD&V Gent erop dat de discussie over meer moet gaan dan het weren van auto’s. Ook het aanleggen van meer groene ruimtes in de stad en het inzetten op een duurzame economie is nodig. Bovendien wijzen beide afdelingen van CD&V erop dat ook rand- en deelgemeenten niet over het hoofd gezien mogen worden als het gaat over luchtkwaliteit.
We moeten het STOP-principe op een slimme manier toepassen in Antwerpen. We moeten overbodige autoverplaatsingen ontmoedigen en evolueren naar een stad met autoluwe woonwijken. Daarnaast moeten we Antwerpen minder hard maken. Met ons onthardingsplan hebben we de ambitie om 15% van alle Antwerpse verharde straten, pleinen en voetpaden te vervangen door een groene invulling. Dat betekent meer dan wat meer natuur in de stad. Door zinloze verharding te slopen en te vergroenen sijpelt het regenwater beter door, voorkomen we overstromingen, koelt Antwerpen af en verbeteren we de luchtkwaliteit. We willen dit plan uitwerken samen met de Antwerpenaar, op maat van elke buurt.” - Antwerps lijsttrekker Kris Peeters:
Om de luchtkwaliteit in Gent structureel te verbeteren, moeten we niet alleen inzetten op mobiliteit, maar ook inzetten op de vergroening van de stad. Dat willen we doen op alle niveaus: groenpolen, parken, straatgroen, geveltuintjes, groenslingers enzovoort.We moeten ook verder inzetten op het verminderen van de uitstoot van de haven. Bovendien mogen we ook deelgemeenten niet over het hoofd zien als het gaat over luchtkwaliteit. Ook daar moeten we meten hoe de luchtkwaliteit evolueert en maatregelen nemen om ze te verbeteren, in overleg met de bewoners en de middenstand.” - Gents lijsttrekker Mieke Van Hecke
Het aanmoedigen van de fiets of van openbaar vervoer kunnen de luchtkwaliteit verbeteren, maar er is meer nodig dan dat. Dat zeggen CD&V Antwerpen en CD&V Gent. Ook het creëren van meer groene ruimtes in de stad, draagt in belangrijke mate bij tot de luchtkwaliteit. Groene ruimtes zijn verder ook belangrijk voor de klimaatregeling en waterhuishouding van de stad en maken de stad aantrekkelijker. Tijdens een warme zomer zoals die van dit jaar, zorgt meer groene ruimte voor verkoeling in de stad.
Antwerpen en Gent zijn havensteden met een belangrijke industrie en hoewel al veel inspanningen geleverd zijn om de uitstoot te beperken, liggen ook daar nog extra mogelijkheden om de luchtkwaliteit te verbeteren. CD&V Gent wil dat de nieuwe fusiehaven North Sea Port een ambitieus luchtkwaliteitsplan opstelt, met onder meer de verdere uitrol van walstroom, zodat zeeschepen hun vervuilende dieselgeneratoren niet hoeven te laten draaien. In Antwerpen voert CD&V met havenschepen Marc Van Peel al jaren een beleid in de haven om de walstroomvoorzieningen uit te breiden. Voor binnenvaartschepen en alle schepen van het Havenbedrijf is de nodige infrastructuur ondertussen aanwezig. Voor zeeschepenwordt de uitbouw van walstroom voorbereid in samenwerkingmet de terminaloperatoren en reders.
CD&V Antwerpen en CD&V Gent willen daarnaast ook voldoende aandacht schenken aan de luchtkwaliteit in rand- en deelgemeenten. Mobiliteitsmaatregelen in het centrum kunnen namelijk tot extra verkeer leiden buiten de stad. Ook bewoners van randgemeenten moeten we een perspectief kunnen geven op een verbeterende luchtkwaliteit.
Luchtkwaliteit wordt een van de thema’s die besproken zullen worden op de Stedentop van CD&V op dinsdag 4 september in Antwerpen.