VDAB contacteert voor het eerst in de geschiedenis bijna 120.000 tijdelijk werklozen met een aanbod aan opleidingen, tijdelijke jobs en loopbaanbegeleiding. 70.000 tijdelijk werklozen krijgen in de eerstkomende dagen een mail, 50.000 zullen een brief ontvangen. Op die manier wil Vlaams minister van Werk Hilde Crevits mensen die tijdelijk werkloos zijn ook kennis laten maken met het uitgebreide aanbod van VDAB en zijn partners.
VDAB beschikt sinds kort over de gegevens van tijdelijk werklozen. Daarvoor was een machtiging nodig om de gegevens te kunnen uitwisselen. VDAB zal nu voor het eerst in de geschiedenis zijn aanbod aan loopbaanbegeleiding, tijdelijke jobs en opleiding aanbieden aan tijdelijk werklozen. Vanaf vandaag worden 120.000 tijdelijk werklozen rechtstreeks door VDAB gecontacteerd. Daarin zal een aangepast opleidingsaanbod aangeboden worden. Op deze website van VDAB wordt alle informatie verzameld: www.vdab.be/blijf-in-beweging.
Het aanbod van VDAB kan bijvoorbeeld bestaan uit begeleiding bij het aanmaken van een dossier via de servicelijn, het matchen van vacatures, loopbaanbegeleiding aanbieden of (online) opleiding. We hebben de voorbije maanden ook 4 miljoen euro extra geïnvesteerd in extra online opleidingen.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Tijdelijk werklozen mogen niet aan hun lot overgelaten worden en moeten worden gestimuleerd om ook tijdelijk bij een andere werkgever bij te springen, om opleidingen te volgen of om loopbaanbegeleiding te volgen. Voor het eerst zal VDAB nu proactief en rechtstreeks tijdelijk werklozen aanschrijven. Dat is uniek. Eerder al werd via sociale media een gerichte campagne gevoerd, maar nu komen daar gepersonaliseerde mails en brieven bij. Op die manier willen we ook voor wie tijdelijk werkloos is alle mogelijkheden die er zijn in de kijker zetten.”
Vanaf vandaag doet @vdab_be proactief een aanbod rechtstreeks aan 120.000 tijdelijk werklozen. Dat gaat dan over opleidingen, tijdelijke jobs of loopbaanbegeleiding op maat. ⬇️⬇️https://t.co/nAtckVimgj
— Hilde Crevits (@crevits) September 9, 2020
Systeem van tijdelijke werkloosheid beperkt de impact van corona op de werkgelegenheid
Uit een onderzoek van hr-dienstengroep Acerta blijkt dat er in juli 4,2 procent meer mensen aan het werk waren dan in februari. Dankzij het systeem van tijdelijke werkloosheid blijft de impact van de coronacrisis op onze werkgelegenheid voorlopig beperkt. Het aantal tijdelijk werklozen daalt wel opvallend maar er zijn sectoren die blijvend impact ondervinden van de crisis. Daarom verlengt federaal minister van Werk Nathalie Muylle het systeem van tijdelijke werkloosheid corona tot eind 2020 voor de zwaarst getroffen sectoren en bedrijven.
Daling van het aantal tijdelijk werklozen
In augustus telde ons land 306.844 tijdelijk werklozen. Dat is een daling met drie kwart sinds het hoogtepunt in april. Toch vertraagt de afname van de tijdelijke werkloosheid.
Minister van werk Nathalie Muylle: “Minder dan 8 procent van de werkende bevolking is tijdelijk werkloos, op het hoogtepunt van de crisis in april was dat nog 30 procent. Het aantal tijdelijke werklozen blijft dalen, maar de daling vertraagt. De zwaarst getroffen sectoren en bedrijven blijven steun nodig hebben en het is daarom dat het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van corona blijft bestaan tot het einde van het jaar.”
In april was ruim 30 procent van alle werkenden tijdelijk werkloos, in augustus was dat nog 7,7 procent. Met andere woorden is 22,3 procent van de werkende bevolking die op het hoogtepunt van de crisis tijdelijk werkloos was, terug aan de slag.
Het is nog niet duidelijk wat de impact van de ‘quarantaine-attesten‘ is op de tijdelijke werkloosheid.
Het aantal tijdelijk werklozen blijft dalen, maar de afname vertraagt. Tussen juni en juli ging het nog om een afname van 33 procent, tussen juli en augustus om een afname met een kwart.
Verschillen tussen sectoren
Terwijl de tijdelijke werkloosheid globaal daalde met drie kwart sinds het hoogtepunt in april, tonen een aantal sectoren al maanden op rij een daling die lager ligt dan het gemiddelde. Het gaat dan vooral om sectoren die blijvend impact ondervinden van de coronamaatregelen.
In de reissector nam de tijdelijke werkloosheid sinds april maar af met 22 procent. De horeca kende een daling van slechts 62 procent en de amusement- en recreatiesector een daling van 71 procent.
Het is voor de zwaarst getroffen sectoren en bedrijven, dat minister Muylle het systeem van tijdelijke werkloosheid corona verlengt tot eind 2020. Een specifieke lijst van sectoren die bepaald zijn door een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, kunnen een beroep blijven doen op het systeem. Ook bedrijven die 20% tijdelijke werkloosheid kunnen aantonen (alle vormen) op het totaal aantal aangegeven dagen in de periode april – juni, kunnen het systeem gebruiken.
Andere bedrijven die een aanzienlijke omzetdaling doormaken, kunnen tot het einde van het jaar gebruik maken van een soepele vorm van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen.