Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Vlamingen op een zeker moment mee te maken krijgt. En die impact zal alleen maar toenemen. Er wordt verwacht dat het aantal kankerdiagnoses verder toeneemt door de vergrijzing. In 2018 waren er voor het eerst 70.000 kankerdiagnoses en in 2030 zullen we de kaap van de 80.000 overschrijden. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega's en vrienden ... Kortom, kanker raakt iedereen.
4 februari is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie, begeleiding en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen.
Kanker wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van beschadigingen aan ons genetisch materiaal (DNA), die niet worden hersteld binnen een cel. Veroudering (en de daarmee samengaande celdeling) en erfelijkheid zijn onvermijdbare risicofactoren.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn 30-50% van de kankerdiagnoses vermijdbaar. Vooral door in te werken op risicofactoren die verbonden zijn met onze levenswijze. Het gaat dan over roken, overgewicht, te weinig bewegen, blootstelling aan uv-stralen, alcoholgebruik, ongezonde voeding met te weinig vezels, besmetting door het humaan papillomavirus (HPV) of het innemen van oestrogenen na de menopauze. Het heeft allemaal een impact.
Als we daarnaast nog kanker in een vroeg stadium opsporen door bevolkingsonderzoeken naar borst-, dikkedarm- en baarmoederhalskanker, kunnen we een bijkomende vermindering realiseren. Zo zijn er in 2020 805 borst-, 3997 baarmoederhals- en 703 dikke darm-kankerdiagnoses gesteld. Wanneer nog meer burgers meedoen aan bevolkingsonderzoeken kunnen we uitkomen op een vermindering van rond de 70% van het aantal kankerdiagnoses.
Daarom zet ik mij als minister van Volksgezondheid in Vlaanderen volop in op de bevordering van een gezonde leefstijl en het organiseren van bevolkingsonderzoeken naar kanker. Zo kunnen we de strijd tegen deze vreselijke ziekte krachtig aanpakken.
Wouter Beke, Vlaams minister van Volksgezondheid