Jaarlijks vallen minstens 30 doden en 2500 gewonden in ons land door het gebruik van een smartphone achter het stuur. Het artikel in de wegcode dat het gebruik van de gsm achter het stuur verbiedt, dateert van 2000. Om de aanpak van deze problematiek te verbeteren, wil kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) dat artikel een update geven. “Digitale toestellen zijn enorm geëvolueerd de afgelopen twintig jaar”, aldus Van den Bergh, “en afleiding achter het stuur speelt daardoor een des te grotere rol. We zorgen voor een definitie van gsm-gebruik die aangepast is aan de realiteit van vandaag. Zo pakken we afleiding achter het stuur aan en kunnen we toekomstige slachtoffers vermijden.”
Meer dan een vierde van de Belgen geeft aan wel eens een sms te lezen of te sturen wanneer ze aan het rijden zijn. “Dat cijfer ligt nog te hoog. Wanneer je je telefoontoestel gebruikt achter het stuur, breng je niet enkel jezelf en je passagiers, maar ook de mensen rondom je in gevaar”, zegt Jef Van den Bergh, kamerlid voor CD&V. “Daarom is de boodschap: handen aan het stuur, en ogen op de weg!”
Volgens cijfers van het verkeersinstituut VIAS is afleiding de oorzaak van tot 25% van alle auto-ongevallen van zelfs meer dan 70% van alle ongevallen met vrachtwagens. 40% van de bestuurders geeft toe de gsm op te nemen wanneer ze tijdens het rijden gebeld worden.
In 2000 werd het verbod op het gebruik van de gsm achter het stuur expliciet in de wegcode opgenomen. De oorspronkelijke bepaling verbood enkel het in de hand houden van het toestel. Ondertussen zijn mobiele telefoons enorm geëvolueerd en kunnen ze veel meer. Daarnaast zorgen ook tablets en andere mobiele apparaten voor afleiding achter het stuur. Dat zorgt ervoor dat bestuurders hun ogen wel op hun scherm maar niet op de weg richten.
Onderzoek toont aan dat het risico op een ongeval of bijna-ongeval verdubbelt wanneer bestuurders 2 seconden niet naar de weg kijken. Een sms lezen houdt je ogen gemiddeld 5 seconden van de weg. Bij een snelheid van 90 km/u rijd je op die tijd de lengte van een voetbalveld. Maar bestuurders kijken soms tot zelfs 40 seconden aan een stuk naar hun scherm. Van den Bergh: “We merken ook dat bestuurders niet enkel de smartphone in de hand nemen, maar ook op hun touchscreen tokkelen terwijl het toestel op hun schoot of op de passagiers. Daardoor kijken ze nog langer weg. Dat is een reëel probleem voor de verkeersveiligheid. Na meer dan 20 jaar was de bepaling in de wegcode echt aan een update toe.”
Jef Van den Bergh diende daarom een wetsvoorstel in om de bepaling aan te passen. Dat voorstel werd vandaag goedgekeurd in de Commissie Mobiliteit van de Kamer. “Het nieuwe artikel verbiedt het gebruik van alle mobiele elektronische toestellen met scherm. Zo kunnen we de handhaving en de verkeersveiligheid verbeteren”, zegy Van den Bergh.
Er blijft één uitzondering: wanneer je je toestel in een specifieke, vaste houder plaatst, mag je het nog gebruiken. Je smartphone als GPS gebruiken, met apps die toelaten real-time verkeersinformatie te delen, blijft dus mogelijk. “De nieuwe bepaling houdt rekening met de mogelijkheden én de risico’s van vandaag, maar de boodschap is duidelijk: handen aan het stuur, en ogen op de weg.”