CD&V-Kamerlid en verkeersspecialist Jef Van den Bergh heeft opnieuw een wetsvoorstel ingediend om het rijbewijs met punten in te voeren. De christendemocraten willen zo een versnelling hoger schakelen in het terugdringen van verkeersdoden, door te focussen op hardnekkige overtreders.
Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V):
Om onze ambitie van "vision zero" (nul dodelijke slachtoffers in het verkeer) waar te maken, moeten we durven om het rijbewijs met punten eindelijk in te voeren, zoals de meeste EU-lidstaten dat al voorgedaan hebben. Dit systeem is rechtvaardig en vergevingsgezind. Het is geen extra straf bij de minste overtreding(en) en na drie jaar vervallen de opgebouwde strafpunten. Maar hardleerse wegpiraten zullen niet langer herhaaldelijk overtredingen kunnen afkopen, maar dreigen ze hun recht om te mogen rijden, hun rijbewijs kwijt te spelen. We creëren ook de mogelijkheid om strafpunten kwijt te schelden door het volgen van een veiligheidscursus. Daarmee kunnen hardnekkige slechte gewoonten, de mentaliteit van hardleerse chauffeurs aangepakt worden. Nog al te weinig beseffen zij dat dergelijk rijgedrag vroeg of laat onvermijdelijk tot verkeersellende zal leiden.
22 van de 28 EU-lidstaten kennen vandaag een vorm van puntensysteem. De systemen zijn gelijkaardig: het rijbewijs kent strafpunten toe bij verkeersovertredingen. Wanneer een bepaalde drempelwaarde wordt bereikt, wordt de overtreder gestraft door het intrekken van het rijbewijs en/of het moeten afleggen van een proef of cursus. Het rijbewijs met punten is complementair met het bestaande handhavingssysteem en komt niet in de plaats van de bestaande boetes.
Het systeem dat CD&V voorstelt, volgt de vier categorieën boetes die we vandaag kennen, die 1 (voor lichte overtredingen) tot 4 strafpunten opleveren. Wanneer je een totaal van 8 verzamelt, verlies je je rijbewijs. Je kan 2 strafpunten laten kwijtschelden na het volgen van een doorgedreven verkeersveiligheidscursus. Een overtreding en de bijhorende strafpunten vervallen na 3 jaar. De bestuurder heeft – uiteraard - altijd toegang tot alle informatie.
Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V):
Ons voorstel focust niet op de mensen die eens een fout begaan. De focus ligt op een doelgerichte aanpak van hardleerse bestuurders die het voortdurend niet nauw nemen met de regels.
In het regeerakkoord engageert de regering zich om recidive van verkeersovertredingen structureel aan te pakken, waarbij de nooit in werking getreden wet van 1990 op het rijbewijs met punten de basis moet vormen. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet heeft bovendien samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Justitie), een federaal actieplan verkeersveiligheid uitgewerkt. Ook hierin speelt de aanpak van recidive een centrale rol. Met het voorstel van Jef Van den Bergh, legt CD&V alvast een efficiënt instrument op de tafel.
Voor hogere ambitie #veiligverkeer , nu eindelijk durven gaan voor een slimme aanpak van hardleerse chauffeurs met #RijbewijsMetPunten!
— Jef Van den Bergh 🔥 (@jefvandenbergh) March 11, 2022
Focus niet op wie eens fout begaat, maar op bestuurders die regels systematisch overtreden. #mobielnaarmorgen @cdenv https://t.co/RMMlBrlToC