CD&V-Kamerlid Koen Geens pleitte donderdag in de plenaire vergadering voor het behoud van de loonindexering in combinatie met de loonnorm. Zo beschermt de overheid de koopkracht en de concurrentiepositie van de bedrijven, klonk het. Daarnaast drong hij aan op doortastende maatregelen om de stijging van de energieprijzen aan te pakken.
In het licht van de oplopende inflatie, ondervroeg Koen Geens premier De Croo over de koopkracht, de stijgende energieprijzen en de staatsfinanciën. “Tot mijn verwondering bent u af en toe niet geneigd om onmiddellijk de accijnzen op energie en het btw-tarief te verlagen. Is die houding nog wel verantwoord? Doen we wel voldoende om de energieprijzen onder controle te krijgen?”
Geens wees erop dat de variabiliteit van energiecontracten in België zorgt voor een bijna dubbel zo grote prijsverhoging als in onze buurlanden. Daar wordt meestal met vaste contracten gewerkt. “Hoe kunnen we inwerken op deze elektriciteitsprijzen? Als de gasprijzen stijgen, stijgt ook de elektriciteitsprijs, ook al wordt die vooral geproduceerd met wind, zon of kernenergie. Dan nemen ook de andere prijzen zanzelf toe. Dit is niet louter een internationaal gegeven, want ook de variabiliteit van de contracten in ons land spelen een grote rol. De inflatie komt dus niet zomaar op ons hoofd gevallen.”
Tenslotte herhaalde Geens zijn pleidooi om niet aan de loonwet of de index te raken: “Vertrouwen is essentieel voor een economie, voor de consumenten, voor de ondernemers en voor de beleggers in onze obligaties. De koopkracht moeten we ten alle tijden vrijwaren. Tegelijk mogen we niet in een loon-prijsspiraal terechtkomen, want dan is het hek van de dam. Als bovenop de rente stijgt, is de begroting in gevaar.”
.@Koen_Geens1:
— CD&V Kamer (@CDenV_Kamer) March 31, 2022
"Raak niet aan de index, maar raak evenmin aan de loonnorm. Want als we in een prijs-loonspiraal terechtkomen, is het hek van de dam.
Wees ook waakzaam voor de rente, want die kan de staat ruïneren." @cdenv @DeKamerBE @villapolitica pic.twitter.com/FC28A7N21C